sâmbătă, 3 decembrie 2011

Bambusul chinezesc....o lectie de business de nota 10

Am inceput acum cateva zile sa citesc noua carte a lui Paolo Coehlo - "Aleph" (cred ca in afara de emailuri nu am mai citit nimic de vre-o 6-8 luni...spun asta cu rusine si durere in suflet...), si mi-a ramas ceva in minte, asa cum i-a ramas si autorului un articol despre BAMBUSUL CHINEZESC dintr-o intr- revista plictisoare despre plante: "Dupa ce se planteaza samanta, timp de aproximativ 5 ani nu se vede nimic - cu exceptia unui mugur minuscul. Toata cresterea se petrece in subteran; o radacina cu o structura complexa, care se intinde vertical si orizontal pe pe pamant, prinde forma. Atunci, la capatul celui de-al cincilea an, bambusul chinezesc creste rapid pana ce atinge inaltimea de 25 metri."

M-am oprit din citit, si m-am gandit la familia mea, la faptul ca la inceputul afacerii, ani de zile tatal meu parea ca munceste in van...fara rezultate vizibile...si multa lume (uneori chiar si cei din familie) considerau ca nu a luat cea mai inteleapta decizie cand a renuntat la slujba de profesor....si ca afacerea cu miere nu e ceva "serios"....si in nici un caz nu era considerata de viitor.

Toata cresterea firmei s-a petrecut timp de cativa ani "ïn suteran", el a pus bazele "unei radacini cu o structura complexa", plecand de la 0.

Mi se pare fantastica ambitia si perseverenta cu care si-a urmarit un vis, si a muncit pentru el chiar si atunci cand rezultatele nu se vedeau. Eu lucrez alaturi de el doar de cativa ani, cand deja "Bambusul"chinezesc" era rasarit, si constat mereu ca sunt oameni care il apreciaza si-l stimeaza, si ca de multe ori datorita felului in care si-a construit business-ul i s-au deschis multe usi.

Primele dati cand l-am insotit pe tatal meu la diferite intalniri sau targuri in afara tarii, am observat ca nimeni nu stia nimic de firma lui, dar...cum am observat apoi in multe ocazii, oamenii de afaceri cu adevarat seriosi erau mereu deschisi la noi parteneri si noi oportunitati (chiar daca unii poate erau retincenti la tot ce venea din Romania) si diferiti parteneri / clienti il ascultau cu atentie pentru ca tatal meu vorbea foarte punctual si argumentat...

Desi, business-ul l-a pornit acum 20 de ani, doar dupa aprox 10 ani, am inceput sa observ tot mai des ca multe lume ii cunoaste numele, stie exact cu ce se ocupa, si-l respecta....iar subit si dintr-o data busines-ul acesta cu miere a devenit pentru multi "o oportunitate", pe care tatal meu a fost atat " inspirat sa o fructifice"...

Primii 10 ani...au fost anii de munca "in subteran"....cand efectele muncii lui erau aproape insesizabile pentru cei din afara...si totusi...aia au fost anii cei mai grei...fara de care urmatorii 10 ani nu puteau exista....
Dar, azi lucrurile probabil se vad altfel pentru multi...si totul pare mult mai usor din afara...

Ce vreau eu sa va transmit, celor care azi sau ieri...sau acum 1 ani ati pornit un business pe propriile puteri ??
Ambitia, perseverenta si dorinta de a munci "fara rezultate" vizibile....de a munci, chiar si atunci cand restul lumii va descurajeaza, chiar si atunci cand poate familia oboseste sa va mai fie alaturi....fiindca fara aceste radacini solide....orice ati construi, se va darama la prima rafala serioasa.

Unii apicultori au invatat deja aceasta lectie...si cu bucurie in suflet pot sa va spun ca ii respect si ma bucur ca avem astfel de oameni printre noi...sunt de-a dreptul mandra de acesti oameni...

Ceea ce le-as spune eu: fiti uniti....in familie, in afacere si unii cu altii intre voi apicultorii.

Iar unor prieteni dragi mie de la Oradea...la inceput de drum in familie si business-ul lor propriu, le urez din suflet sa aiba mereu ambitia si perseverenta de acum, si sa fie mereu uniti in tot ceea ce vor face, si cel de Sus sa le dea sanatate si putere de munca.