sâmbătă, 30 aprilie 2011

Cum sa tratati o intepatura de albina. Tratamente cu venin de albine

Singurul motiv pentru care nu prea imi face placere sa "ma joc" cu albinele, este faptul ca ele cand se supara inteapa... Si unele inteapa rau de tot.

De obicei tatal meu si sotul meu se intorc acasa "injectati" mai ceva ca si cu botox, mai ales daca intepatura a avut loc intr-o zona delicata: in jurul ochilor, in lobul urechii, in buza sau alte locuri extra sensibile. Saptamana trecuta tatal meu a avut ghinionul sa fie intepat in pleoapa, dar exact in zona in care ies genele, spre interiorul ochiului....a fost unele dintre cele mai grele intepaturi din viata lui, mai ales ca acul a ramas infipt in piele si veninul s-a scurs tot in interiorul globului ocular. Desi era obisnuit cu intepaturile, a trecut prin niste dureri groaznice si o iritatie nazala cu stranuturi. A refuzat sa-i aplicam comprese reci, astfel ca 2 zile a umblat ca un Frankestein prin casa.

De aceea, m-am gandit sa va dau cateva sfaturi ce sa faceti, si ce sa nu faceti ca sa evitati intepaturile de albine, sau macar sa diminuati efectele pe cat posibil:

1) Evitati sa va aproapiati de o stupina daca purtati mirosuri straine: parfum, crema mirositoare, alcool, sau chiar transpiratie.

2) Nu va agitati in preajma albinelor, si in nici un caz nu strigati daca una va "adulmeca" mai de aproape. Albinutele sunt fiinte micute si sensibile, iar daca va agitati el se vor apara, intepand.

3) Daca totusi sunteti intepat: Se scoate acul cat mai repede, ridicandu-l cu unghia de jos in sus, fara a presa punga cu venin.
Acul albinii trebuie indepartat prin razuire usoara in directia in care e implintat....NU PRINDETI ACUL INTRE 2 DEGETE, fiindca veti deserta toata punga cu venin in piele.

4) Pentru a diminua efectul de durere si de umflare a zonei va puteti freca cu: frunze de patrunjel, cu otet, sau cu tinctura de propolis (spun unii apicultori).
Cand manifestarile sunt cu urticarie, buze umflate, vomitari, se va topi o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si se bea; dupa cateva minute fenomenele dispar.

5) DACA SUNTETI ALERGIC LA VENIN DE ALBINE: ar fi bine sa purtati (preventiv) tot timpul cand iesiti la iarba verde, medicamente antialergice.

Care sunt semnele unei alergii la veninul de albine, altele decat cele normale:
- greutati in respiratie
/ senzatia de sufocare.
Daca exista griji in legatura cu faptul ca o persoana poate ajunge in faza de anafilaxie, sunati imediat la urgente. Antihistaminele pot incetini o reactie anafilactica, dar nu vor opri starea aceasta.


Totusi intepaturile de albine au si efecte benefice: exista foarte multi specialisti si medici care au adoptat terapiile cu intepaturi de albine pentru diferite afectiuni: artrita, scleroza in placi, leziuni acute si cronice (efectul este probabil unul antiinflamator, la nivel local. urerile cronice de spate si git pot raspunde foarte bine la acest tip de tratament.)

Vezi cazuri concrete prezentate de d-na Dr. Aosan: scleroza in placi, arteriopatie si altele, toate afectiuni trate pe baza de produse apicole.


Vezi: Apiterapie in Scleroza multipla (ca prezentat de Soc. ROmana de Apiterapie)


Un caz cunoscut de Scleroza Multipla in placi vindecata cu venin de albina, este cel al d-nei Pat Wagner "Doamna Albinelor" din SUA.


Ideea este ca nu ar trebui sa fim atat de reticenti la intepaturile de albine, pentru ca efectul lor pentru organism in timp poate fi unul benefic, insa cu siguranta organismul ar trebui pregatit progresiv in vederea administrarii de venin de albina, iar in general astfel de tratamente nu se fac decat dupa pregatirea prealabila interna a organismului prin administrarea de produse apicole de baza: Miere, polen, tinctura de propolis, laptisor de matca, pastura, in doze tot mai crescute, si abia dupa cateva luni se trece la administrarea controlata a veninului de albine.

marți, 26 aprilie 2011

Mierea romaneasca - apreciata la export, denigrata in tara

Constat cu mare durere in suflet ca noi romanii nu ne dezmintam de zicala: "Sa moara si capra vecinului"...adica daca tot merge prost economia, exporturile si mai ales agricultura....si daca exista cumva un domeniu pe care statul a incercat sa-l sustina (ca "Sa-l promoveze" ar fi putin exagerat)....nici o grija...rezolvam noi cumva sa-i punem bete in roate Apiculturii, ca prea a luat avant, si Doamne fereste nu cumva sa ajungem sa hranim iar Europa cu roadele noastre.

Mierea romaneasca este un produs cautat la export inca dinainte de Revolutie (cand de fapt erau foarte cautate toate roadele agriculturii romanesti), insa pana in'89 singurii care exportau mierea erau ACA, adica "Asociatia crescatorilor de Albine"...care pe vremuri era o institutie foarte bine dezvoltata, incorpora de fapt pe plaftorma Apicola din Baneasca:
- Asociatie a Apicultorilor din toata tara, cu filiale in fiecare judet
- cea mai mare fabrica de procesare a mierii (singura la vremea respectiva)
- un laborator de productie cosmetice pe baza de produse apicole,
- un institut de cercetare si un laborator autorizat de analize pentru miere,
- Liceul de APicultura, cel mai mare din toata Europa de Est la vremea respectiva
...si probabil alte ramuri incorporate pe care nu le stiu eu...


Cum stau lucrurile astazi?? Cine exporta miere ??

Din pacate ACA nu era o simpla societate care sa se privatizeze si sa devina competitiva pe piata capitalista...insa functioneaza si azi,are filiale in toata tara, inca exporta miere, dar in nici un caz nu mai detin monopolul pe piata exportului de miere din Romania.

S-au dezvoltat din 1990 si pana in prezent cateva firme private care au reusit cu resurse mai putine sa gestioneze mult mai bine si sa-si creasca de la an la an nr. de clienti la export. Cele mai mari firme care exporta miere en-gros din Romania, in general s-au axat doar pe aceasta activitate si nu sunt prezente si pe piata de miere ambalata de pe rafturile supermarketurilor...fiindca e vorba practic de 2 business-uri total diferite.

Stiati ca aprox. 80% din productia totala de miere a Romaniei se exporta??


De ce??


Pentru ca NU exista suficient consum pe piata interna....romanii nu apreciaza produsul "MIERE" asa cum o fac europenii. Probabil ca atata timp cat avem acest produs "la discretie" nu stim sa-i apreciem valoarea ?!

Si europenii produc: in Italia, Franta, Spania o ferma apicola are aprox. 1.000-2.000 de familii de albine, pe cand la noi o ferma apicola are aprox. 300-400 de stupi....ASta inseamna ca europenii consuma mult mai mult decat ceea ce produc (si produc si ei suficient)...iar noi, nu consumam cat producem.....

Daca am consuma mai mult, am incuraja mai mult aceasta ramura a agriculturii...dar pe langa faptul ca nu consumam, incercam si sa denigram pe piata romaneasca un produs "Made in Romania", pentru care europenii platesc de cele mai multe ori marfa in avans...

De fapt, adevarul este ca DACA maine:
- marile retele de magazine din Romania s-ar decida sa nu mai vanda miere deloc in magazine, pe motiv ca cererea e prea mica pentru acest produs si ca vanzarile mici nu le motiveaza investiile lor in marfa,
pentru firmele care comercializeaza miere NU ar fi asa o tragedie, fiindca si-ar vinde TOATA mierea la export....DAR TRAGEDIA AR FI PENTRU NOI, CONSUMATORII....fiindca am fi privati de un produs sanatos, un aliment in stare pura, neprocesat, fara conservanti, care se poate consuma zilnic - fara nici un fel de restrictii si contraindicatii...si care a fost si a ramas la fel de valoros de acum 4.000 de ani, de pe vremea egiptenilor si poate mai inainte....

Se fac acum in presa foarte multe campanii de denigrare a alimentelor, la modul general....pe motiv ca MAss-Media are grija de sanatatea consumatorilor....insa nu auzim la nici un post de televiziune cat de rau ne fac unele produse importate, brand-uri cu renume international care-si promoveaza zilnic produsele prin publicitate platita....

Cat de promovate vi se par sortimentele romanesti de branzeturi???: urda romaneasca, telemeaua de oaie si de vaca, branza de burduf....produse care cu siguranta ar putea sta in fruntea "brandului de tara" ???


Auzim si vedem zilnic la TV discutii aprinse despre brand-ul de tara...dar nu vedem decat printr-un miracol 2-3 emisiuni despre valori romanesti: oameni si afaceri de succes, in nici un caz in Prime-time, ci ca emisiuni de nisa.
Ni se reproseaza mereu in Mass-Media ca noi, romanii nu stim sa ne vindem produsele, nu stim sa ne promovam serviciile....si in general nu stim sa ne promovam tara...


Stiati ca "Mierea de salcam din Ungaria" e cea mai bine cotata miere din Europa de Est, ca si calitate??
Chiar daca vb. de exact aceeasi parametrii calitativi, o firma din Ungaria va primi intotdeauna la export cu 10 centi in plus / kg...doar pentru ca este "miere de origine Ungaria", desi si Slovacia, Cehia, Polonia, Romania produc miere de aceeasi calitate...
Ungurii au facut lobby ani de zile prin Asoc. lor apicole, cu ajutorul Ministerului Agriculturii si si-au promovat mierea de salcam la toate manifestarile din domeniu agricol....

Stiti cine incearca sa-i prinda din urma Ungaria ???
Ukraina (care pana nu de mult exporta miere exclusiv in Rusia)....nici vb de Romania.

E suficient sa mergeti la un targ international de miere, gen Apimondia, si veti avea o privire de ansamblu asupra pietei europene de miere
- Mierea din Ungaria: calitate foarte buna /cantitate mare la export / pret ridicat / nivel ridicat de incredere in parteneri
- Mierea din Ukraina: calitate foarte buna / promovare excelenta / posibil viitor partener pentru marii importatori din Europa
- Mierea din Polonia: calitate foarte buna / piata excelenta pentru mierea de tei si cea de padure / viitor mari importatori datorita consumului tot mai mare de miere
- Mierea din Cehia, Slovacia si alte tari ex-sovietice: calitate buna/ cantitate redusa la export / parteneri dificili
- Mierea din Romania: calitate foarte buna / pret mediu / neincredere in partenerii de export
- Miere din Bulgaria: calitate medie / pret scazut /neincredere in partenerii de export
- Mierea din Turcia: exporta in principal in tarile arabe/ in Europa exporta miere de pin

Exista oameni de calitate in Romania si exista produse de calitate in Romania
....iar daca cei din Europa ni le apreciaza in momentul de fata...daca noi ni le denigram, nu vom avea decat de pierdut pe termen lung.

marți, 19 aprilie 2011

Tratament revitalizant pentru cresterea imunitatii

Acum in prag de primavara consider obligatoriu un astfel de tratament naturist pentru intarirea sistemului imunitar, si profit de aceasta ocazie sa fac reclama unei retete deosebite pe care o prepara un apicultor special, pentru care am vorbe numai de lauda: dl Buzila Dumitru din Forasti, Suceava.

Dl. Buzila m-a vrajit pur si simplu cu produsele lui inca de acum 2 luni, cand la targul apicol de la Bucuresti din 12-13 Martie, a tinut sa-mi faca cadou:
PULPA DE CATINA CU MIERE - "produs in Bucovina" (dupa cum scrie si pe eticheta), pe care dansul il recomanda in special ca si protector si regenerant hepatic.

Insa la targul mai recent din Bucuresti, de la Instit. Apicol, a venit cu o reteta speciala in prag de primavara: tratament revitalizant, ideal pentru intarirea sistemului imunitar:




Ingrediente reteta (se adauga ingredientele in proportii egale):
- miere de salcam
- tinctura de propolis
- polen crud
- sirop de catina


Dl. Buzila mi-a explicat ca reteta are puternic efect antioxidant, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase si stimuleaza secretia glandelor interne.

Combinatia de miere + catina +propolis
, dupa parerea mea este un adevarat cocktail de vitamine, enzime, nutrienti, cu efecte de stimulare a imunitatii, mai eficient ca orice cura de vitamine pe care o puteti face.

Catina este considerat fructul cu cel mai bogat continut de vitamina C, mai mult decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decat in piersica, de 20 de ori mai mare decat in marul paduret, de 80 de ori mai mare decat in rosie, de 200 de ori mai mare decat in strugure. Catina mai este denumita tezaurul de vitamina C sau regina vitaminei C.
Pe langa vitamina C, catina contine
:

1. Vitamina E - supranumita si vitamina tineretii si a fertilitatii, precum si complexul de vitamine A, C, D, K

2. Catina are un bogat continut in Beta-caroten. Beta-carotenul este o provitamina care se transforma in organismul uman in vitamina A. Actioneaza impotriva deteriorarii membranelor celulare, intervine in sinteza de elastina si colagen, intarziind astfel procesele de imbatranire.

3. continut bogat in Flavonoizi - sunt compusi minune, care maresc longevitatea, dar si incetinesc sau stopeaza instalarea diverselor boli.In urma cercetarilor oamenii de stiinta au concluzionat faptul ca flavonoizii reduc incidenta anumitor boli cardio-vasculare, reduc incidenta cancerului si a afectiunilor degenerative legate de imbatranire.

Substantele active din catina sunt anticanceroase si antitumorale, inhiba dezvoltarea celulelor canceroase creste imunitatea, reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie si trateaza cancerul gastric, pulmonar si rectal.

In fiecare an se recomanda se faceti 2-3 cure cu catina, asigurandu-va astfel necesarul de vitamine. In fructele de catina se gaseste de asemenea quercitina,
o substanta antioxidanta, analgezica, antiastmatica, antibacteriana.

Va mai recomand dintre produsele apicole ale apicultorului Buzila Dumitru:

1) SERBETURILE CU MIERE - un adevarat deliciu. Eu una am gustat serbetul de zmeura, macese, catina.....dar cel mai mult mi-a placut cel de macese, insa cu siguranta nu ati auzit pana acum de SERBETUL DE PADUCEL - indicat celor cu afectiuni cardiace.
2) Coacaze negre / rosii cu miere.
Coacazele in miere sunt ideale pentru o cura de detoxifiere a organismului, dar mai ales pentru ficat, pancreas, splina si rinichi. Coacazele negre faciliteaza digestia, dar ajuta si la scaderea colesterolului.

Cu siguranta acum v-am gadilat putin papilele gustative si vreti sa stiti cum anume puteti sa dati peste produsele dl. Buzila, nu-i asa?!

Dl. Buzila a participat anul acesta ca si expozant cu produse apicole la cele 2 targuri apicole de la Bucuresti, dar si la Sarbatoarea Mierii de la Blaj, si chiar daca Blajul e un orasel micut, dansul a avut clienti.
Sper ca si alti organizatori de targuri de produse bio si naturiste din Bucuresti sa preia contacul lui si sa-l invite la targuri, astfel incat sa aveti ocazia si voi sa-i testati produsele si sa va convingeti ca am avut dreptate sa le laud ;)

Apicultor Buzila Dumitru din Suceava:
Tel: 0766.589.849
email: buzila_elena2009@yahoo.com


Vedeti aici detalii si poze cu toate produsele dansului.

marți, 12 aprilie 2011

Mierea falsificata - stire in prime time la PRO Tv

Ieri in prime time la stirile de la ora 19.00 de la PROTv s-a incercat sa se traga un semnal de alarma asupra mierii falsificata care se vinde in unele retele de supermarketuri din tara....si pe care unele asociatii apicole, unii apicultori, unii procesatori, unii...printre care si eu, am incercat de vre-o 4 luni sa tot tragem semnale de alarma si tot degeaba....

Pentru cei care nu stiu inca despre ce e vorba pot viziona mai jos link-ul catre stire, precum si link-ul catre postarile mele anterioare cu privire la aceasta problema si unele analize pe baza carora s-au facut aceste afirmatii:

http://stirileprotv.ro/stiri/social/mierea-falsa-din-magazine-amestec-de-glucoza-zahar-si-tocatura-de-scaieti.html


http://despremiere.blogspot.com/2010/11/despre-calitatea-mierii-de-pe-rafturile.html


http://despremiere.blogspot.com/2010/11/despre-mierea-falsificata.html

Dupa cum reiese din stirea de la Protv s-au analizat mostre de miere de la 6 producatori, dar luati la "intrebari" (ca nu pot numi interviu o interventie de 5 secunde trunchiata) au fost doar 3 producatori.

UNDE SUNT CEILALTI 3 PRODUCATORI ANALIZATI ??? SI CARE SUNT EI ???

CARE ESTE MIEREA FALSIFICATA CARE A IESIT CU ADAOSURI DE GLUCOZA ??


VA pot spun sigur CARE MIERE NU a iesit cu sirop de glucoza, pentru ca cei de la APidava au fost inspirati sa ceara celor de la Protv sa le puna la dispozitie Buletinul de Analiza in cauza.

Fiindca tot mi-au facut observatie unii cum ca am postat doar pagina 2 din BA, si ca nu e veridic, m-am conformat si am scanat ambele pagini, ca sa se vada Buletinul este cel trimis de cei de la Protv la analize, si nu altul







Insa, revenind la stirea in sine, nu mai sunt sigura daca s-a dorit a fi:
1) - un semnal de alarma mai ales cu privire la unele supermarketuri care din dorinta de a vinde produse cat mai ieftine, au acceptat la raft orice fel de produse ???

2) - sau daca stirea e menita sa arunce cu noroi in toate firmele din domeniul apicol, tocmai pentru a se pierde urma celor cu adevarat vinovati ???...pentru ca mi se pare ciudat ca cei de la Protv au considerat o abatere la fel de grava falsificarea mierii cu sirop de glucoza, cu faptul ca unele mostre de miere analizate nu au indeplinit criteriul pentru miere de salcam de calitate superioara de min. 30%, criteriu care se refera la "calitate superioara", dar nu inseamna ca cea cu 20% conc. de polen de salcam nu e o miere 100% naturala.

FOARTE, FOARTE IMPORTANT:
- analiza polenica nu e singurul criteriu dupa care se stabileste ca o miere este "de salcam", ci sunt si alti parametrii calitativi care o diferentiaza net fata de celelalte sortimente: analiza organo-leptica (culoare, gust, miros), raportul fructoza/glucoza, indicele diastazic, precum si altele.
- doar mierea de salcam se clasifica in "Calitate superioara", "Calitate I" si se subintelege ca exista si o "Calitate II". CANADA are DOAR pentru mierea de salcam oglivativitatea de a se trece pe eticheta ce tip de Calitate are miere de salcam, si mai mult exista si o clasificare dupa culoare la salcam: "WHITE" si "EXTRA WHITE"
- Mierea de salcam in general este o miere aparte, in care concentratia predominanta de polen este mai mica ca la alte sortimente, deoarece floarea de salcam secreta mai mult nectar, dar are mai putin polen in comparatie de ex. cu teiul (mierea de tei avand intre 40-70% concentratie polenica de tei).

3) Sau poate este posibil ca cineva sa doreasca intentionat sa denigreze mierea romaneasca, tocmai acum cand este atat de cautata la export?! De ce ar face asta ?! Poate o mare firma internationala doreste sa intre pe piata romaneasca cu o noua marca de miere si isi pregateste terenul, pe principiul "Divide et impera" ???
Daca o firma si-ar permite acum o campanie intensa de promovare a unei marci de miere 100% naturala, si ar investi multi bani in publicitate, nu-i asa ca ar reusi sa castige toata increderea clientilor debusolati ??

Atentie mare: repet ceea ce am spus intr-o postare anterioara "miere de calitate = un brand cu reputatie". O reputatie cladita in 20 de ani valoreaza foarte mult, dar cu "arma si munitia" potrivita, nimic nu ramane neclintit, si cu parere de rau observ ca noi romanii in loc sa respectam reputatia, ne straduim din rasputeri daca nu o putem egala, sa o improscam cu cat mai mult noroi.

CLIENTII SUNT DEBUSOLATI!!! Este si normal dupa asa informatii,cum ca in loc de miere le dau copiilor sirop de glucoza, amidon, si altele, tocmai cand ei incearca sa-ii hraneasca corect.....INSA MAI ESTE UN ASPECT FFFF IMPORTANT:
- firmele care au falsificat mierea au intrat pe piata cu preturi mult mai mici fata de mierea de calitate....iar clientii au ales de pe raft produsele cu preturi mai mici in detrimentul calitatii...

Stiu ca e dureros sa recunosti ca de fapt ai ales de pe raft cel mai ieftin produs...."ca doar tot miere e"...si ca in general incercam sa ne facem cumparaturile in magazinele care practica promotii cat mai agresive....DAR ATENTIE, NOI CLIENTII DICTAM CE SE VINDE LA RAFT IN MAGAZINE.