sâmbătă, 30 aprilie 2011

Cum sa tratati o intepatura de albina. Tratamente cu venin de albine

Singurul motiv pentru care nu prea imi face placere sa "ma joc" cu albinele, este faptul ca ele cand se supara inteapa... Si unele inteapa rau de tot.

De obicei tatal meu si sotul meu se intorc acasa "injectati" mai ceva ca si cu botox, mai ales daca intepatura a avut loc intr-o zona delicata: in jurul ochilor, in lobul urechii, in buza sau alte locuri extra sensibile. Saptamana trecuta tatal meu a avut ghinionul sa fie intepat in pleoapa, dar exact in zona in care ies genele, spre interiorul ochiului....a fost unele dintre cele mai grele intepaturi din viata lui, mai ales ca acul a ramas infipt in piele si veninul s-a scurs tot in interiorul globului ocular. Desi era obisnuit cu intepaturile, a trecut prin niste dureri groaznice si o iritatie nazala cu stranuturi. A refuzat sa-i aplicam comprese reci, astfel ca 2 zile a umblat ca un Frankestein prin casa.

De aceea, m-am gandit sa va dau cateva sfaturi ce sa faceti, si ce sa nu faceti ca sa evitati intepaturile de albine, sau macar sa diminuati efectele pe cat posibil:

1) Evitati sa va aproapiati de o stupina daca purtati mirosuri straine: parfum, crema mirositoare, alcool, sau chiar transpiratie.

2) Nu va agitati in preajma albinelor, si in nici un caz nu strigati daca una va "adulmeca" mai de aproape. Albinutele sunt fiinte micute si sensibile, iar daca va agitati el se vor apara, intepand.

3) Daca totusi sunteti intepat: Se scoate acul cat mai repede, ridicandu-l cu unghia de jos in sus, fara a presa punga cu venin.
Acul albinii trebuie indepartat prin razuire usoara in directia in care e implintat....NU PRINDETI ACUL INTRE 2 DEGETE, fiindca veti deserta toata punga cu venin in piele.

4) Pentru a diminua efectul de durere si de umflare a zonei va puteti freca cu: frunze de patrunjel, cu otet, sau cu tinctura de propolis (spun unii apicultori).
Cand manifestarile sunt cu urticarie, buze umflate, vomitari, se va topi o lingurita de bicarbonat intr-un pahar cu apa si se bea; dupa cateva minute fenomenele dispar.

5) DACA SUNTETI ALERGIC LA VENIN DE ALBINE: ar fi bine sa purtati (preventiv) tot timpul cand iesiti la iarba verde, medicamente antialergice.

Care sunt semnele unei alergii la veninul de albine, altele decat cele normale:
- greutati in respiratie
/ senzatia de sufocare.
Daca exista griji in legatura cu faptul ca o persoana poate ajunge in faza de anafilaxie, sunati imediat la urgente. Antihistaminele pot incetini o reactie anafilactica, dar nu vor opri starea aceasta.


Totusi intepaturile de albine au si efecte benefice: exista foarte multi specialisti si medici care au adoptat terapiile cu intepaturi de albine pentru diferite afectiuni: artrita, scleroza in placi, leziuni acute si cronice (efectul este probabil unul antiinflamator, la nivel local. urerile cronice de spate si git pot raspunde foarte bine la acest tip de tratament.)

Vezi cazuri concrete prezentate de d-na Dr. Aosan: scleroza in placi, arteriopatie si altele, toate afectiuni trate pe baza de produse apicole.


Vezi: Apiterapie in Scleroza multipla (ca prezentat de Soc. ROmana de Apiterapie)


Un caz cunoscut de Scleroza Multipla in placi vindecata cu venin de albina, este cel al d-nei Pat Wagner "Doamna Albinelor" din SUA.


Ideea este ca nu ar trebui sa fim atat de reticenti la intepaturile de albine, pentru ca efectul lor pentru organism in timp poate fi unul benefic, insa cu siguranta organismul ar trebui pregatit progresiv in vederea administrarii de venin de albina, iar in general astfel de tratamente nu se fac decat dupa pregatirea prealabila interna a organismului prin administrarea de produse apicole de baza: Miere, polen, tinctura de propolis, laptisor de matca, pastura, in doze tot mai crescute, si abia dupa cateva luni se trece la administrarea controlata a veninului de albine.

34 de comentarii:

  1. Am fost intepat de albina in apropierea ochiului si numai SMURDUL m-a salvat de la moarte intrind in soc anafilactic dupa 3 minute de la intepatura. ATENTIE mare, nu-i de gluma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aseara a fost si pentru mine un moment foarte sensibil. Dupa un tratament de un an de zile cu venin de albine am aplicat si 3 intepaturi de albina. Rezultatul dezastruos, o noapte petrecuta la Urgente...dar eu inca cred ca calitatile acestui venin

      Ștergere
    2. cred ca un an de zile ati facut un tratament placebo ,altfel nu ajungeati la UPU ,deja organismul era obisnuit cu venin ceea ce exclude reactia alergica a celor trei intepaturi

      Ștergere
    3. apicultorii sunt cei mai rezistenti oameni la boli

      Ștergere
    4. Si eu am fost intepata de albina intr-o pleoapa, am aratat ca un monstru doua zile (sambata si duminica), luni am constatat cu stupoare ca vedeam foarte bine fara ochelari, eu am dioptrii mici, +0.75,e drept! Asadar eu ii multumesc albinei ca si-a dat viata pentru mine! Aparandu-mi celalalt ochi am luat 3-5 ace in mana, s-a umflat ca o paine, dar mi-a trecut si tot nu ma tem de ele, luni am lucrat iar in stupina....

      Ștergere
    5. Si eu cred ca n-ati facut tratament cu venin de albine, sau era in concentratie foarte mica, sau v-ati speriat si de fapt a fost un atac de panica si nu reactie alergica... ciudat.

      Ștergere
    6. In septembrie 2015 am fost intepat in curte de o albina la 37 de ani 102 kg nu era prima data cind eram intepat dar in aproximativ 1 minut am intrat in coma soc anefilactic resuscitat mecanic.am fost doua zile in coma medici numi dadeau nici o sansa nu raspundeam la nici un tratament am vazut luminita dumnezeu ma iubi si mia dat zile momentan miam procurat trusa de urgenta epipen care o gasesti foarte greu sper sa nu fie nevoie sa o folosesc vreodata numai bine .sanatate multa

      Ștergere
  2. Foarte utile informatii, multumesc. Nu m-am confruntat cu aceasta problema si sper nici sa nu fie nevoie sa folosesc informatiile de aici. Totusi, e bine de stiut.

    RăspundețiȘtergere
  3. sper sa raspundeti:dak mi-am pus pe intepatura de albina otet si comprecsa cu apa rece o sa-mi treaca in 24 ore?

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca e vorba de 1 intepatura, trece oricum in 24h, compresa cu apa rece ajuta sa se disperseze veninul si umflatura sa fie mai mica.
    Riscante sunt intepaturile multiple in zona capului, pentru care e bine sa mergeti la spital in cel mai scurt timp posibil, si sa aplicati comprese cu apa rece.

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu am fost muscat de o albina chiar de pleoapaam incercat sa pun lama de la cutit si sa ma frec cu apa rede dar tot nu a functionat.

    RăspundețiȘtergere
  6. am fost intepat de albine langa ochi ,am dat cu otet cu sare , si nu sa desumflat.ce medicament ma sfatuiti sa iau?

    RăspundețiȘtergere
  7. E normal sa se umfle zona in jurul intepaturii (mai ales cand e vb de zone sensibile - gura, ochi, urechi), chiar si la apicultorii care sunt des intepati li se intampla la fel, si umflatura dureaza 24 ore.

    Cand e vorba de zone sensibile se tine o punga de gheata (comprese reci) pe zona respectiva....insa exista riscul ca umflatura sa se traga mai jos, deci tot nu scapati de ea!!!

    Daca nu sunt alte efecte adverse: senzatia de sufocare si ingreunarea respiratiei, nu merita sa luati medicamente.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunteti ca niste copii, atata caz pentru o intepatura de albina. 99% din cazurile care ajung la urgenta nu ajung din cauza socului anafilactic ci din cauza atacului de panica sau mai pe direct - FRICA. Testul pentru un apicultor incepator este sa tina o rama in mana plina cu albine, sa-l intepe o albina si sa nu dea drumul la rama. Ei ce ziceti ! M-am distrat copios de experientele celor de mai sus. Cautati o cunostinta apicultor si mergeti cu el in pastoral. Acolo se face si extractie. Va garantez ca dupa maxim doua zile va veti plimba in costum de baie in mijlocul a milioane de albine fara cea mai mica retinere si culmea , o sa vi se para atat de normal......

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect.
      Dar in costum de baie nu am vazut nici un apicultor. Oricum vecina mea este cam "plinuta" :)))

      Ștergere
  9. Eu am fost intepat de vreo 50...dar nu v-as recomanda sa folositi parfum... in general am remarcat ca albinele ataca cand este foarte cald. Tin sa mentionez ca am tremurat toata noaptea.

    RăspundețiȘtergere
  10. FAC ALBINARIT CU SOTUL MEU.AM FOST INTEPATA CRED CA DE O MIE DE ORI SI NU S-A INTAMPLAT NIMIC DECAT,MI S-A UMFLAT LOCUL INTEPAT SI ATAT,DAR ULTIMA INTEPATURA ERA SA-MI FIE FATALA.AM INTRAT IN SOC ANAFILACTIC.ABIA M-AU TINUT DOCTORII IN VIATA CU PERFUZII SI INJECTII. CUM IMI EXPLICATI SITUATIA? DACA MA MAI INTEAPA VREO ALBINA,E POSIBIL SA INTRU IAR IN SOC SAU NU? MULTI COLEGI DE BREAZLA AU SPUS CA POT MURI. E ADEVARAT?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu stiu daca a existat ceva diferit acum fata de alte dati cand ati fost intepata ?! Fiindca tocmai zielele trecuta am aflat de un caz asemanator la o prietena, care a fost intepata de multe ori inainte, dar la ultima intepatura a patit exact ca d-voastra - cu mentiunea ca a fost prima intepatura dupa ce a nascut, si a fost o perioada de alaptare.Asta am concluzionat la ea,dupa ce s-a intamplat totul...si la inceput nu ne explicam cum a fost psoibil. Nu stiu ce anume a putut fi factorul declansator la d-voastra, dar cu siguranta ceva schimbari au existat in organismul dvoastra. Va trebui sa aveti mare grija, si sa aveti la dvoastra medicamente pentru astfel de situatii.

      Ștergere
    2. Sunt apicultoare si proaspata mamica iar in aceasta primavara dupa o intepatura de albina am ajuns la spital in soc anafilactic si nu stiu de ce pentru ca am fost intepata de o multime de albine pana acum?Mentionez ca eram in perioada de alaptare iar eu primavara sunt alergica la polen.Nu am gasit raspuns pana acum la problema mea poate ma ajutati cu un raspuns


      Ștergere
    3. Toata chestia depinde de noroc,te poate intepa o 100 de albine dar daca ai 'norocul' ca una singura sa fie atat de precisa sa tinteasca direct intro vena mai principala umpic atunci merge direct in sange si din cauza asta sunt reactile grave. E util bicarbonatul dar daca e prea grav e mai util doctorul pt ca si eu am patit odata 3 ore de perfuzie....

      Ștergere
  11. Foarte important pentru toti cei care vor sa citeasca si sa invete, in cazul unei intepaturi de albina, ar fi foarte util sa aveti la dvs. o ceapa alba, de marime mica sau medie, pe care o taiati rapid in doua si frecati cu una dintre jumatati locul cu pricina, operatia este atit de eficienta incit locul de dezumfla instantaneu. Imediat dupa taierea cepei aceasta secreta un suc putin laptos, este reactia cepei la agresiune, dar care este deosebit de eficient la orice tip de venin, albine si familia lor, tintari, capuse, paianjeni si chiar si unele specii de serpi, in afara de vipere.

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe mine m-a intepat alartaieri o albina ,am dat cu otet si sare,nimic,compresa cu apa rece,gheata,nimic , cand de o data s-a facut mana butuc(eu am alergie la intepaturi),ce ma sfatuiti sa folosesc???

    RăspundețiȘtergere
  13. tatal meu a fost intepat sub ochi ce trebue sa fac ca sa se desunfle peste 1 zi trebue sa plecam la chisinau spunetimi ce trebue sa fac ca sa se desunfle cit mai repede


    RăspundețiȘtergere
  14. Reactia de umflare este una normala, nu se poate evita, iar umflatura poate dura intre 24-48h in functie de zona, dar asta nu inseamna ca sunteti alergici la intepaturi. Toata lumea se umfla. Compresele cu apa rece pot ameliora putin...mai ales ca este si o senzatie de infierbintare a zonei respective, dar nu pot sa previna complet umflarea. E vorba de un venin, care se absoarbe greu in organism, si e perfect normal ca organismul sa lupte. Alergia la venin de albine este atunci cand exista o senzatie acuta de sufocare, de umflarea limbii, simptome care necesita obligatoriu interventia medicala.

    RăspundețiȘtergere
  15. Pe mine ma intepat in ochiul stang (in ploapa) si mi sa unflat cat unpumn -[nu glumesc]

    RăspundețiȘtergere
  16. Sunt apicultor incepator , pana acum am fost intepat pe la maini , picioare sa umflat si atat a trecut dar recent am luat 1 la baza nasului langa ochi mi sa umflat fata de parca sunt un monstru mai vad doar cu 1 ochi ca celelalt e umflat parerea mea e sa asteptati sa se dezumfle de la sine am incercat cam tot ce se poate [metode naturiste]in afara de medicamente si tot umflat sunt

    RăspundețiȘtergere
  17. Recomand bicarbonatul ,,stins” cu putin otet. In cele mai multe cazuri durerea dispare aproape complet in numai cateva minute. Am fost intepat la baza pleoapei si dupa aplicarea unui strat genereos de bicarbonat cu otet, abia se cunostea o umflatura usoara. Acum depinde evident de sensibilitatea fiecarei persoane. Se poate aplica si in cazul viespilor.

    RăspundețiȘtergere
  18. Pe mine m-a intepat duminica o albina in talpa piciorului si mi s-a umflat tare si ma doare si am mancarime. Ce trebuie sa fac?

    RăspundețiȘtergere
  19. Am 5 familii de albine de 3 ani si m-au intepat la greu..pana acuma cateva zile cand am facut o alergie:inrosirea pielii pe maini,fata,gat,mancarimi pe gat,torace,buzele foarte putin amortite,piele ca de gaina pe brate,gat,piept insa fara dificultati de respiratie..toate au trecut dupa circa 1 ora..deci am intrat in soc anafilactic??ceva remedii pentr-u altadata??

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu prea sunt remedi pentru ca in cazul asta albina a avut precizia sa iti trimita veninul direct in sange.... de asta e tot corpul afectat. O lingurita de bicarbonat cu umpic de otet si apa amestecate si baut diminueaza mult alergia.

      Ștergere
  20. Am 43 de ani, am crescut in stupina, m-au intepat sute de albine de-a lungul timpului. Eu personal ma ocup de albine din tinerete. De circa doi ani, am devenit alergic la unele intepaturi de albina. Concret, daca ma inteapa o albina unde este pielea mai subtire sau unde sunt vase de sange, fac alergie: mancarime pe tot corpul, tremur general, respiratie sacadata, anuns la UPU. Daca ma inteapa unde e pielea mai groasa, doar se umfla, ma doare si am mancarimi in zona respectiva.
    Ce tratamentar trebui sa iau?

    RăspundețiȘtergere
  21. BUNA ZIUA!
    Sunt Marko dintr-o localitate de langa Ploiesti si as dori sa va inpartasesc din experienta mea cu albinele, intradevar eu am reusit sa ma vindec de discopatie lombara L1,2,3 tasare discuri in 2 luni maxim cu 1-2 albinute stanga -dreapta sau direct intre vertebre , durerea trece, te inveti cu usturimea si la un moment dat devine ceva banal dar ...recuperarea dureaza f-ctie de capacitatile organismului de regenerare.Dupa un an s-a recuperat pana si treaba cu ridicatul unor greutati pana la mediu.In 2011 la un nou job am facut o imprudenta si mi-am intins ligametele incrucisate la genunchiul drept groaznic, gips, nemernicii de la urgente ii scoteau apa din genunci cu branule....horooor! nu vreau sa mai imi aduc aminte ptr ca exista leac ptr absortia apei fara nici o durere dar Sanatatea Romaneasca este inca in Dark Age si nu exista chiar nimic din aparatura, medicatie sau metode moderne la satrapii aceia! am inceput si cu genunchiul la fel tratament direct din faza cu apa a meniscului si va spun sincer ca nu simteam intepatura-usturimea intepaturii la un moment dat am pus 4 albine pana au inceput mancarimile si am scapat de acumularea de apa zilnica...apoi tot asa ca la spate doua una in fata-spate a genunchi-lui stanga dreapta meniscului dupa 3 zile luni intregi, au urmat nervii sciatici din degetele picioarelor pe care-i intepam si in degete dar si in genunchi...asta 2 ani ...asa de mult am tras cu nenorocirea asta si mici acum nu sunt inca pe deplin rezolvat , ligamentele s-au tras la locul lor singure iar meniscul tot pe cale naturala a reusit sa f-ctioneze la normal, am ramas cu un pocnet usor in genunchi pe care il exersez zilnic si cu imposibilitatea executarii genoflexiunii pe dreptul.Acum un an am cazut cu un stup de 30 kg in brate in cur pe o punte de lemn ...in coccis direct fractura! Acum lucram la ultima treaba sa nu ne pierdem antrenamentul...ce sa fac si eu? dupa aproape un an de la coccis cand este vreme rea tre sa-mi bag in noada cate una si de preferat o baba( albina batrana epuizata care nu mai poate zbura si umbla prin iarba) care-i culmea usturimii dar imi este tare mila sa iau o lucratoare sa o scot din productie si sa o obor!
    Succes si sanatate va doresc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Buna dim. :)))) Ieri 23 Mai 2016 fusei cu nepotul meu Cristy la albinute. :)) frumos mi_a placut m_a imbracat adecvat si conf regulamentului. :)) dar numai ca prin manusi ma intepara ( sau cum zicem noi OLTENII ma muscara 5 albinute ) 3 de-o mana si 2 de-o mana. :) dupa care plecai la umbra si acolo mai venira ALBINUTELE dupa mine si ma aparaai cu o crenguta dea arin dar totusi ma intepa una in cap prin par deabia am gasito.Una de de nas si una de dupa cap. :))) Deci ma muscara 8 albinute. :) Reactia nu fu una asa de mare numai ca in momentul inteparii ma ustura al dracu de tare. urmarile au fost o stare de inconfort am luat de la farmacie ceva am avut o tenta de temperatura dar nu s-a prosdus. in schimb la manute numai puteam indoii degetele sau sa le intind pe palme. :))))) dar a doua zi fu bine totul se retragea :)))) dar FU bine si frumos si ci-ca ar fi BINE si de bine. si as vrea sa ma mai muste una sau doua albinute. :))) dar acum mi.e puutina fica. :)))) dar va zisei totul cred ca-i de bine. :))))

    RăspundețiȘtergere
  23. Nu o sa va vina sa credeti.in 2014 am fost la un prieten sa-l ajut la o treaba si m-a servit cu o cana de must. Am baut jumatate si am lasat-o pe masa. Cand mi-am adus aminte m-am dus sa beau si ce mai ramasese dar nu am fost atent ca in cana aterizase o albinuta. Am simtit o intepatura foarte dureroasa in limba, lateral drepta aproape de terminarea danturei. Am luat putina pasta de dinti cu aloe vera caci tocmai adusesem colegului, si am frecat locul. Am stat 5 minute sa vad reactia si eram pregatiti sa mergem la cel mai apropiat spital la serviciul de urgenta dar in afara de usturimea intepaturii nu s-a intamplat nimic. Atunci am inteles ca nu eram alergic, la venin de albine. Locul intepaturii nu s-a umflat absolut deloc.

    RăspundețiȘtergere