sâmbătă, 30 octombrie 2010

Mierea de padure - cea mai bogata miere in vitamine si minerale


Am promis intr-o postare anterioara ca o sa dau detalii despre sortimentul miere de mana de padure, deoarece eu una, consider aceasta miere ca fiind cea mai deosebita din Romania. Poate doar mierea de iarba neagra mai poate fi considerata "speciala", dar despre aceasta trebuie inca sa mai studiez, mai ales ca se gaseste in cantitati foarte reduse, si e mult prea putin cunoscuta.

Miere de padure este renumita in tarile cu un bogat relief muntos cum sunt: Austria, Germania si Polonia. Nemtii si austrierii sunt innebunit dupa "WALDHONIG" fiindca cunosc calitatile deosebite ale acestui sortiment.

Mierea de mana de padure (asa este denumierea ei corecta in limba romana, in standardul mierii) este o miere care nu se obtine din nectarul florilor. Este singura miere care nu contine polen, este o miere ne-florala, obtinuta de pe seva frunzelor copaciilor si a trunchiurilor de copaci.

De ce e deosebita mierea de padure ?!

Miere de mana este o miere foarte bogata in vitamine si minerale, are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale: Ca, Mg, Fe decat oricare alt sortiment.

Aceasta miere de padure este recomandata pentru intarirea sistemului imunitar, fiind ideala pentru urmarea unor tratamente pentru combaterea anemiei si prevenirea infectiilor cailor respiratorii.
Mierea de mana contine inhibina, substanta cu o puternica actiune bactericida, iar procentul redus de glucoza si bogatia in dextrine si substante minerale o tin ani de zile in stare lichida. Totusi, uneori, mierea de mana este atat de vascoasa, incat nici nu mai poate fi extrasa din celule decat prin topirea fagurilor in cuptor, deasupra unor gratare.

Asa cum mierea de manuka este renumita in toata lumea pentru calitatile ei deosebite, si noi ar trebui sa promovam la fel de intens mierea de mana, fiind intradevar un sortiment cu proprietati deosebite.

Cu cat mierea este mai inchisa la culoare si mai groasa, cu atat calitatea ei este mai buna. Mierea care nu este foarte inchisa, poate avea si urme de nectar de flori salbatice din zona montana, ceea ce insa nu-i strica gustul, insa o face sa fie destul de apropiata ca si proprietati celei poliflora din flori de fanat.

Specialistii in apiterapie recomanda pentru diferite tratamente naturiste mierea de mana in combinatie cu alte produse ale stupului: pollen, laptisor de matca sau propolis.

Medicii apiterapeuti colaboratori de la Casa Bio din CLuj prescriu aceste tratamente exclusiv cu miere de mana, considerand acest sortiment mult mai bogat in aminoacizi si enzime decat celelalate sortimente.

Am vazut si eu in diferite magazine miere de mana, dar avea aceeasi culoare cu miere poliflora, insa parerea mea era ca era vorba de o miere din flora spontana din zona muntoasa, si nu adevarata miere de mana de padure, care trebuie sa fie opaca, aproape neagra.

Ca o optiune pentru copii, care de multe ori evita sa consume miere, Apidava comercializeaza la targuri: MIEREA CREMA DE MANA DE PADURE, ca o specialitate din Gama Premium, si intradevar copii o adora avand aspectul unei creme de ciocolata si un gust deosebit, nu foarte dulce.

Este ideal sa va obisnuiti copii sa consume miere la micul dejun, pentru ca in felul acesta isi ia o buna parte din energia necesara, si din aportul zilnic de zaharuri pe cale naturala, nu din dulciuri si nu din Nutella.

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Reteta d-nei Tatoiu contestata de unii, apreciata de altii

Zilele trecute am asistat la televizor la un mic scandal pe tema retetei d-nei Tatoiu, reteta pe baza de ingrediente apicole, pe care am prezentat-o pe larg in postarea "Reteta miraculoasa a d-nei Tatoiu".
Am avut foarte multe comentarii pro si contra de la diferite persoane, iar acum oamenii sunt complet debusolati de afirmatiile unor doctori care pretind ca aceasta reteta este chiar daunatoare bolnavilor de cancer.

Dl doctor oncolog Florin Onisim a fost cel care a contestat cu vehementa reteta naturista a d-nei Tatoiu, pretinzand ca unele dintre ingredientele acestei retete pot influenta eficienta tratamentelor cu citostatice, ba chiar considera ca "Lăptişorul de matcă dă un impuls de creştere celulelor canceroase.În cazul femeilor cu cancer de sân stimulează producţia hormonală, tot bio-stimulator este şi în cazul bărbaţilor cu cancer de prostată”, spune medicul.

Ca sa intru direct in problema si sa raspund cat mai clar celor care considera ca aceasta reteta e "buna pentru fraieri" si ca cineva vrea sa faca reclama "unui anumit doctor din Timisoara", sau "viitoarei carti a d-nei Tatoiu"....si multe alte motivatii pe care le-am mai auzit, eu vreau sa va spun parerea mea dupa ce m-am consultat cu persoane din Romania, Olanda si Japonia, care lucreaza in domeniul cercetarii efectelor produselor apicole asupra diferitelor boli:
- doza de 4gr de laptisor de matca in 1,5 kg miere, este echivalentul unui strop de apa in desert, adica e vorba de o cantitate infima la atat de multa miere, cand pe rafturile magazinelor din Europa (si ma refer la supermarket, nu la farmacii) se vinde ca produs alimentar miere cu 3,5 % concentratie laptisor de matca. Daca faceti o socoteala vedeti ca asta inseamna 52gr de laptisor de matca.
Este imposibil ca o astfel de doza (care se consuma de genul 3lingurite de amestec/zi) sa aiba vre-un efect de modificari la nivelul celulor. Celor care li se recomanda tratamente pentru imbunatatirea activitatii hormonale, se pleaca de la doze de 1gr / zi
- ingredientul activ principal in aceasta reteta este propolisul, el fiind intr-o concentratie neobisnuit de mare(150ml de tinctura conc. 30%) dar despre care doctorii nu au spus nici o vorba. De ce? pentru ca peste 90% din medicamentele existente pe piata de tratare a gripei, a tusei, a durerilor de gat si nu in ultimul rand foarte mult unguente externe pentru rani, eczeme, inflamatii sunt pe baza de propolis.
Propolisul are un efect antibacterian deosebit, si parerea mea este ca intradevar este posibil ca propolisul sa fie cel care poate diminua efectul citostaticelor, tocmai pentru ca actioneaza exact ca un antibiotic.

Din pacate pana in prezent nu s-au facut studii care sa verifice exact ce reactii pot sa apara datorita unei asemenea concentratii de propolis, in timpul tratamentelor cu citostatice, dar ma mira faptul ca doctorii inainte sa vina sa faca tot felul de afirmatii nu au citit si nu s-au documentat mai mult. Adica daca ei sustin ca acest tratament are un efect atat de puternic incat poate influenta tratamentul cu citostatice, de ce nu fac cercetari sa vina sa spuna in ce stadiu/ perioada a depistarii cancerului poate fi folosita aceasta reteta si daca nu cumva aceasta reteta este ideala pentru prevenirea aparitiei cancerului ?!

Am citit afirmatiile unor bolnavi care dupa 5 zile de tratament cu aceasta reteta nu s-au simtit bine si au renuntat....Eu una nu consider relevant un tratament de 5 zile, cand vorbim de un tratament naturist, fiindca astfel de tratamente trebuie tinute timp de 1-2 luni, in nici un caz nu ma pot astepta la rezultate dupa 5 zile.

Eu mi-as fi dorit ca atat dl doctor oncolog Onisim cat si d-na doctor in apiterapie Mateescu sa fi venit cu cazuri concrete, cu tratamentul aplicat si cu rezultatele obtinute, nu cu discutii generale si pareri personale....cu asta ne ocupam noi "neavizatii", insa de la medici am ceva mai multe pretentii: sa vina sa ne prezinte diferite studii de caz si analize realizate pe pacienti inainte si dupa tratamente.

Pana la urma eu consider ca adevarul e cu siguranta la mijloc: doctorii sunt ingrijori ca pacientii le renunta la tratamentul alopat in favoarea celui naturist, si astfel ei nu mai pot controla in nici un fel medicamentatia pacientului (si le inteleg perfect ingrijorarea), iar pacientii pe de alta parte sunt atat de satui de ineficientele tratamentelor, lipsa de comunicare a medicilor cu pacientii, prezentare in mass-media a atat de multor erori medicale...incat cauta orice alta modalitate de tratare numai sa nu ajunga pe mana doctorilor.

Situatia oricum este privita nu e de bun augur si oamenii bolnavi sunt complet dezorientati, si in momentul de fata o sa se fereasca si mai mult fata de doctori daca vor sa incerce acest tratament. Rezultatul: imposibil de stabilit corect,pe baza studiilor de caz, daca acest tratament este cu adevarat benefic bolnavilor de cancer sau nu.

D-na Tatoiu s-a simtit foarte bine dupa acest tratament, dar nu inseamna ca toata lumea se va simti la fel, asa cum nici macar la tratamentul cu citostatice nu toata lumea reactioneaza la fel.

D-na doctor Mateescu insa a punctat corect ca apiterapia este o ramura a medicinei complemetare, si ca acest tratament cu siguranta este benefic pentru intarirea rezistentei organismului.

Eu personal nu as spune ca reteta d-nei Tatoiu este pentru tratarea cancerului, ci este 100% o reteta de imunostimulare, si care ar trebui sa fie individualizata pentru fiecare individ in parte, dupa o vizita la un medic cu competente in apiterapie, si prezentarea exact a cazului fiecarui pacient in parte.