marți, 24 august 2010

In 3-5 Sept. va avea loc la Bucuresti cel mai mare targ apicol din tara

Cu mare bucurie m-am gandit sa-i anunt pe toti cei interesati ca in perioada 3-5 Septembrie va avea loc la Bucuresti cel mai mare targ apicol din tara "Targul National al Mierii", dedicat 100% consumatorilor.

Targul va avea loc in curtea Instit. Apicol (zona Baneasa) si va cuprinde peste 80 de expozanti din domeniul apicol.

La acest targ veti putea gasi produse apicole proaspete, direct de la Apicultori, incepand de la sortimentele clasice de
- miere poliflora,
- miere de salcam,
- miere de tei,
- miere de floarea-soarelui,
- miere de rapita,

precum si specialitati deosebite, care se produc in cantitati reduse si nu o sa le gasiti in mod frecvent in magazine:
- miere de cimbrisor salbatic
- miere de zmeura
- miere neagra de padure,
- miere de iarba-neagra,
- miere de coriandru,

dar si celelate produse ale stupului cum ar fi
- polen crud si usacat,
- pastura (hrana albinelor),
- laptisor de matca pur (hrana Reginei matca)
- propolis brut si tinctura.


Unii apicultori ca sa vina in intampinarea cererilor clientilor cu siguranta vor avea si cocktailuri gata preparate pentru tratamente naturiste cu miere, laptisor de matca, polen si propolis.

Pe langa produsele apicole de baza veti mai putea gasi aici produse cosmetice pe baza de miere, laptisor de matca si ceara de albine, unele fiind produse dermato-cosmetice (cum sunt cele ale Instit. Apicol), iar altele fiind produse pentru intretinerea tenului.

Ca si produse cu succes la public, pot sa va spun de anul trecut ca dintre produsele cele mai cautate a fost turta dulce cu miere si vinul cu miere si propolis.


Partea cea mai buna la astfel de targuri este ca veti putea degusta toate produsele pe care le cumparati, puteti obtine informatii corecte asupra produselor si detalii privind efectele lor benefice asupra organismului, prin intermediul medicilor apiterapeuti aflati la unele dintre standuri.

Concluzia este ca merita sa vizitati acest targ, sa va bucurati de partea de degustare a sortimentelor de miere si a produselor apicole, si la sfarsit sa plecati acasa cu niste produse cumparate direct de la producatori, pe care ii incurajati astfel sa produca mai departe, chiar daca acest an nu a fost unul stralucit, si multi dintre apicultori nu au realizat castiguri nici cat sa-si acopere cheltuielile si munca depusa.

Va asteptam in 3-5 Sept la Targul National al Mierii, din Baneasa!!!

marți, 10 august 2010

Polenul -sursa de proteina a albinelor


Fiindca in perioada aceasta toata lumea ar trebui sa faca o cura pentru intarirea sistemului imunitar ca sa reziste la valul de gripe care ne asteapta odata cu venirea frigului, eu le recomand o cura intensa de polen.

Polenul proaspat este unul dintre cele mai puternice stimulente naturale pentru organism. Eficienta sa terapeutica se datoreaza continutului foarte bogat in vitamine (Vitamina A, vitaminele B2,B3, B6, vitaminele C,D si E), enzime, amino-acizi esentiali, proteine si alte oligo-elemente. Acest complex de substante, asociate intr-un mod 100% natural are un efect tonic general asupra persoanelor aflate in convalescenta, inlaturand oboseala fizica si intelectuala, fiind recomandat in special persoanelor anemice,celor cu rezistenta scazuta la infectii si copiilor aflati in perioada de crestere.

Asa cum mierea de albine este de diferite sortimente in functie de perioada de inflorire a florilor, si polenul este diferit pe fiecare tip de floare, preluand proprietatile active ale plantelor respective. AStfel:
- polenul de salcam are efect calmant pentru sistemul nervos
- polenul de tei are proprietati sedative si scade tensiunea arteriala
- polenul de rapita este un polen de primavara cu actiune benefica asupra sensibilitatii gastrice
- polenul de cimbrisor are o puternica actiune antiseptica si este indicat pentru stimularea circulatiei perifice

Specialistii recomanda 2-3 cure pe an cu polen poliflor (de la mai multe flori) pe o durata de 1-2 luni. Polenul proaspat se poate consuma ca atare (el se topeste in gura), insa daca este polen uscat granule este obligatoriu sa fie macinat in prealabil in masina de cafea (sau robot de bucatarie) pentru ai distruge membrana protectoare pe care stomacul nu o poate digera.

Polenul granule se recomanda a fi consumat de catre copii in combinatie cu iaurt natural, de preferinta de adaugat 1-2 lingurite de polen de seara pana dimineata, astfel incat acizii lactici sa aiba timp sa macereze membrana protectoare a polenului.

Se poate incepe cu cateva bobite pe zi, crescand doza zilnica pana la 2 (30-50gr pentru adulti) lingurite pe zi. Pentru copii sub 11 ani este ideal o jumatate de lingurita / zi.

Pentru un adevat cocktail de vitamine se poate realiza un amestec in parti egale de polen + catina proaspata + miere. Asta e reteta pe care cumnatul meu o aplica, considerand catina cel mai bogat fruct din Romania in vitamine. Amestecul trebuie pastrat la frigider, deoarece catina poate sa duca la fermentare daca nu e pastrat la rece.

"Administrarea polenului in amestec cu mierea este foarte eficient in vindecarea bolilor hepatice si rezultatele sunt vizibile in 3-4 saptamani" afirma d-na doctor Cristina Mateescu in cartea "Apiterapia". Dupa o astfel de cura se recomanda o pauza de 2-3 saptamani, dupa care poate fi repetata cura pe o perioada de 3-4 luni.

Studiile efectuate in laborator pe animale au demonstrat excelenta capacitate a propolisului de a proteja ficatul impotriva toxicitatii unor medicamente. astfel ca din acest motiv combinatia de miere +polen +propolis+laptisor de matca recomandata de d-na Tatoiu in reteta dansei este ideala pentru intarirea organismului atat a celor sanatosi, cat si pentru persoanele care fac diferite tratamente medicamentoase.
-