joi, 27 mai 2010

Despre polen si pastura

Fiindca m-a intrebat cineva ce anume face albina cu polenul pe care il culege, as vrea sa explic mai pe larg cum se petrec lucrurile in interiorul stupului, mai ales ca albinele sunt atat de organizate incat daca le-am urma exemplul i-am depasi pe nemti in ordine si curatenie.

Fiindca eu am marele noroc ca tatal meu (mai nou impreuna cu sotul meu) se ocupa de vre-o 30 de stupi, saptamana trecuta am sacrificat un fagure cu miere din stup, ca sa ne delectam cu o miere proaspata. Pe acea rama erau atat celule cu miere capacita (maturata), cat si unele inca necapacite (deci un fel de nectar, cu un continut inca ridicat de umiditate). Ceea ce am observat este ca, pe aceeasi rama erau unele celule care in loc de miere erau pline cu polen, si capacite deasupra cu o pelicula aproape neagra.

Sa va spun de fapt ce fac albinele cu aceste celule de polen, cum il colecteaza, unde il depoziteaza si ce anume fac cu el.

Albinele lucratoare culeg polenul de la flori in niste pungi speciale atasate piciorusele lor din spate. Acest polen in transporta in stup, unde cauta sa-l depoziteze in celule goale sau in alte celule cu polen in care mai au inca loc liber. Ajutandu-se de piciorusele din mijloc reusesc sa depoziteze polenul in celule, iar o alta albina vine si indeasa polenul cu capul, astfel incat sa nu ramana spatiu gol nefolosit. Dupa ce o celula este plina cu polen, albinele o sigileaza cu o pelicula de miere, care izoleaza polenul si ii pastreaza proprietatile intacte. Polenul este folosit ca hrana pentru albine, el fiind sursa lor de "proteine".

Ce anume este pastura si din ce se obtine?

Polenul depozitat in celule sufera mai multe transformari datorita substantelor adaugate de albina, a caldurii din stup, precum si a modului de depozitare (ca intr-un incubator). Aceste transformari biochimice fac ca pastura sa difere din punct de vedere al continutului de polenul simplu recoltat de la flori: creste continutul de acid lactic si de vitamine de tip B. Pastura are un continut mult mai mare de zaharuri simple, de aminoacizi, enzime, vitamina K.

Pastura reprezinta hrana cu care albinele isi hranesc puietul si are o valoare nutritiva de 3 ori mai mare ca a polenului pur, iar motivul pentru care ea este considerata cel mai valoros produs al stupului este acela ca se distruge acea membrana a celulor de polen, datorita careia granulele de polen sunt greu asimilabile de catre organsim si in plus albina ii adauga acestui polen si o secretie ce contine multe vitamine, enzime si aminoacizi.

Pastura daca este corect recoltata din faguri, poate fi pastrata la loc racoros si rece timp de cativa ani. Pastura se recomanda in special la problemele de tranzit intestinal, in afectiuni de colon si constipatie, dar este recunoscuta si ca un bun tratament in afectiunile hepatice.

Pastura are un gust foarte bun, dulceag, si eu il recomand in special persoanelor anemice, copiilor si varstnicilor. Spre deosebire de laptisor de matca, pastura are un gust foarte bun, ceea ce inseamna ca il vor consuma fara probleme si copiii.

vineri, 14 mai 2010

Masca de fata cu iaurt si miere


Decat sa va cheltuiti banii pe tot felul de masti de fata din comert, cu o gramada de chimicale in ele, mai bine va faceti ceva simplu si natural, cu foarte putini bani: masca de fata cu iaurt si miere, potrivita pentru orice tip de ten.
Daca puteti cumparati iaurt de casa (din piata), iar daca nu alegeti unul simplu, dar cu grasime, pentru ca acea grasime va va hrani tenul. Din cele din comert eu recomand produsele Napolact (sunt fan produse Napolact...si tocmai fiindca la Carrefour nu am gasit la un moment dat lapte Napolact m-am enervat asa de tare ca am lasat toate cumparaturile in cos, si am plecat fara sa mai iau nimic).

Masca cu iaurt si miere este o masca 100% naturala,care se recomanda pentru hranirea sanatoasa a tenului, avand un efect deosebit. Fata devine luminoasa si radianta, masca avand un efect de uniformizare a culorii tenului, dar si de inchidere a porilor.

Iaurtul are un continut bogat in Acid Lactic care pe langa efectul de inchidere a porilor si exfoliere, este folosit in foarte multe creme pentru ca stimuleaza producerea colagenului, substanta responsabila pentru elasticitatea pielii si prevenirea ridurilor. Spre deosebire de exfoliantele puternice (nerecomandate la tenurile sensibile sau uscate), iaurtul curata fata usor, oferindu-i hidratarea necesara, mai ales in combinatie cu miere de albine.

Mierea este higroscopica (retine usor apa)astfel ca va oferi tenului d-voastra hidratarea necesara intr-un mod natural. Mierea este recunoscuta si ca agent antimicrobian, fiind recomandata ca unguent in orice fel de cicatrici, arsuri, taieturi, tocmai pentru ca nu da voie sa se dezvolte microbi, dar si ofera tesutului aportul necesar de vitamine si enzime.
Pentru persoanele cu ten sensibil recomand mierea de salcam, extractul de salcam fiind folosit ca si calmant si anti-iritant.
Pe langa toate acestea, mierea este ingredientul ideal in orice fel de crema, sau masca deoarece tine la un loc toate celelalte ingrediente.

Masca aceasta cu iaurt si miere in combinatie cu diferite alte ingrediente poate fi ajustata in functie de efectul care il dorim:
- 1 lingurite de iaurt cu 1 lingurita de miere si 2 lingurite de samburi pisati de caise, sau alune pisate, cu putin suc de lamaie poate deveni un exfoliant natural pentru ten;
- 2 lingurite iaurt cu 1 lingurita miere si 1/2 banana (prin blender), este o masca hranitoare si vitaminizanta deosebita

- 1 lingurita de iaurt, cu 1 lingura mare de miere (mierea este astringenta) si cu 5 aspirine (netamponata) pisate, obtineti o masca pentru tratarea acneei.

Daca vre-una din mastile cu iaurt va iasa prea apoasa (mai ales dca iaurtul e mai apos), puteti adauga faina de ovaz sau chiar faina de canepa. Contin germeni care devin activi in combinatie cu iaurtul si revigoreaza tenul.

La oricare tip de masca facuta in casa daca ii adaugati putin ulei de masline devine potrivita pentru un ten uscat, iar daca aveti tenul gras ii puteti adauga putin suc de lamaie sau portocale. Citricele sunt acide si fac bine tenurilor cu exces de sebum.

Promit sa mai caut si alte retete de masti cu miere si iaurt, si in weekendul asta vreau sa testez si o masca de par cu miere si iaurt. Numai bine poate sa faca!!!

joi, 13 mai 2010

Mierea din Maramures

Zilele trecute am fost intr-o vizita scurta in Maramures, langa Sighetul Marmatiei, la mica fabricuta de miere si nu ma pot abtine sa nu-i laud pe oamenii care merita laudati. Dl Tivadar Petru este un apicultor care detine peste 300 de familii de albine, si a transformat stuparitul intr-o afacere din care traieste toata familia.

Eu il cunosc de putin timp, insa tatal meu mi-a povestit ca socrii dl Tivadar sunt cei care au pus temeliile acestui business si care ii ajuta si acum, in munca de zi cu zi. Fara sprijinul lor, Dl Tivadar si sotia lor probabil nu ar fi reusit sa ajunga atat de departe.Dar sa va spun mai bine impresiile mele:
- eu am ajuns la ei noaptea la 11, iar ei la ora 12 noaptea au terminat de incarcat stupii in camion si au plecat la Carei, sa se pregateasca de primul cules la salcam. Pentru cei care nu stiu: stuparii care au peste 100 de stupi si traiesc din apicultura, ei fac pastoral cu albinele, adica le muta in diferite zone ca sa prinda cat mai multe flori inflorite. In felul acesta reusesc sa recolteze miere din flori de salcam de 2-3 ori, mutand stupii de la vale spre munte, tocmai fiindca inflorirea pomilor este decalata in fuctie de altitudine cu 2-3 saptamani.
Dl. Tivadar a numarat de cate ori incarca si descarca stupii in camioane intr-un sezon: de 17 ori!!! Este enorm de mult, si presupune o munca titanica.
Acum 6 luni cand am fost la fam. Tivadar toata casa le era intr-un mare santier: si in curte, si in casa, si la exterior. Asta fac ei iarna: construiesc, renoveaza, demonteaza, vopsesc, pentru ca vara cand altii renoveaza ei sunt plecati cu albinutele.

Dl Tivadar este printre putinii apicultori care au indraznit si au reusit sa faca si apicultura si comert, cu mierea dein stupina proprie. Tocmai fiindca este atat de multa munca si bataie de cap, majoritatea celor care au un numar mare de familii de albine prefera sa nu se mai incurce prea tare si cu partea comerciala de vanzari pe retetele de magazine, cel mult vand in piete, targuri si pe la cunoscuti. Insa cei din fam. Tivadar sunt oameni speciali, carora le place sa faca un lucru pana la capat, indiferent cat ar fi de greu.
Produc o miere de salcam deosebita: alba, transparenta, groasa de nici nu curge de pe paine. Iar acolo in zona lor de munte se face foarte multa miere de zmeura, insa oamenii se mira cand le spui ca ai "miere de zmeura". Nu inteleg de unde stie albina sa zboare doar la zmeura. Asa cum in zonele de pasuni din Transilvania se obtine multa miere poliflora din flori de fanat, la munte in Maramures mierea poliflora este de fapt in proportie de 80% din flori de zmeura. Are un gust si o aroma deosebita, iar mie personal imi place mai mult decat cea poliflora. Are iz de padure!
De acum pana la toamna nu o sa-l intalniti pe dl Tivadar la nici un targ....are treaba la stupi...face miere. Dar incepand din Septembrie incolo va puteti bucura de produsele lui "Roua Maramuresului" la mai toate targurile de la Muzeul Satului din Bucuresti, si la multe altele.

Daca mai sunt apicultori care se intreaba daca ar putea trai doar din apicultura, ii sfatuiesc sa faca o vizita in Maramures si sa vada ce casa mare si frumoasa are dl Tivadar, toata facuta doar din munca familiei lui si a albinutelor.
Secretul lui este simplu: munca in familie, seriozitatea si perseverenta, si nu in ultimul rand credinta in Dumnezeu.

duminică, 2 mai 2010

Miere cu seminte - sursa de minerale

Fiindca am vazut la magazinul Casa Bio un produs deosebit, care se poate pregati foarte usor in casa, vreau sa vi-l recomand: miere cu seminte, un cocktail natural care va ofera o sursa de minerale, si nu numai.
Semintele ar trebui sa nu lipseasca din alimentatia noastra zilnica datorita continutului lor de magneziu, seleniu, calciu, etc. Foarte multe firme fac reclama diferitelor batoane cu seminte, cereale si miere, insa acolo vorbim de un produs prelucrat industrial. Eu va recomand sa incercati sa le inlocuiti cu produse naturale. Semintele trebuie sa fie consumate in stare naturala, neprajite. Puteti folosi:
-seminte de floarea-soarelui- o importanta sursa de vitamina E, B1, B5, magneziu, seleniu si fosfor,
- seminte de dovleac foarte bogate in magneziu, recomandate impotriva parazitiilor intestinali,
- seminte de susan, are un continut bogat in Cupru, Managan, Magneziu si Calciu si ajuta la stimularea organelor sexuale
- semintele de canepa sunt unele dintre cele mai nutritive alimente (vi le recomand pe cele de la firma Canah, fiind recomandata in special vegetarienilor, pentru ca inlocuiesc cu succes lipsa proteinelor de origine animala.
Tocmai fiindca aceste seminte sunt crude, neprajite, cumva mai fara gust, si chiar putin uleioase, eu le recomand sa le consumati amestecate cu mierea, care ajuta sa fie mai usor digerabile si asimilabile de catre stomac, iar vitaminele si enzimele din miere ajuta la asimilarea mineralelor din seminte.
Si la sfarsit o sa va spun un secret aflat de la un medic apiterapeutic deosebit (dl. doctor Stangagiu), daca doriti sa consumati si propolis in forma bruta, cea mai buna combinatie este cu seminte de oleaginoase, tocmai fiindca uleiul vegetal continut de seminte este singura modalitate de dizolvare a propolisului brut, care altfel se lipeste de dinti. Deci puteti face un coktail cu miere propolis si seminte, iar in felul acesta pe langa aportul de vitamine si minerale, propolisul ajuta la detoxifierea organismului, si la intarirea sistemului imunitar.
Sper sa alegeti aceasta varianta naturala in locul pastilelor de tip vitamine si minerale, care indiferent ce contin, sunt produse prelucrate.