marți, 27 aprilie 2010

Miere crema - de cimbrisor

Sa nu credeti ca prezint vre-o crema de fata cu miere...nici vorba.....inca nu am ajuns acolo ;)
E vorba intradevar de o crema, dar o miere-crema de intins pe paine. Fiindca consumatorii in Romania sunt reticenti la mierea cristalizata ne-am gandit sa o prezentam intr-o forma cat mai apetisanta, la fel cum sunt cremele de ciocolata. Pentru asta am ales o miere deosebita: mierea din flori de cimbrisor salbatic. Cimbrisorul este o planta aromatica (asemanatoare cu cimbrul), astfel ca si mierea de cimbrisor are un gust aromat, foarte placut. Cimbrisorul are proprietati antiseptice, fiind recomandat la raceli, dureri de gat, dar este recunoscut si ca o planta afrodisiaca. Mierea preia proprietatile plantei din al carei polen a fost obtinuta, aceste proprietati fiind uneori chiar mai pregnante decat in ceaiul in care fierbem plantele.
Revenind la crema de miere de cimbrisor, o recomand in alimentatia copiilor, la mic dejun, intinsa pe paine. Este de 100 de ori mai benefica decat crema de ciocolata, e foarte fina, si are un gust foarte bun.
Acest produs se obtine prin mixarea mierii de cimbrisor care este partial cristalizata. Se obtine o crema foarte fina deoarece mierea de cimbrisor cristalieaza in cristale mici, datorita raportului fructoza-glucoza. Fiecare sortiment de miere cristalizeaza diferit, chiar si acelasi tip de miere de la apicultori din diferite zone ale tarii, cristalizeaza diferit, fiindca si polenul florilor difera de la o zona la alta.
Acest produs, alaturi de crema din miere de mana de padure si frisca de miere, sunt specialitati care nu o sa le gasiti in marile retele. Cantitatile produse sunt mici, iar produsul nu face rulaje astfel incat sa acopere cheltuielile taxelor de raft, astfel ca vom cauta parteneri magazine naturiste si centre de nutritie din tara. Momentan il puteti gasi la Cluj in magazinul Casa Bio, in Bucuresti la magazinul Natura Food si in Arad la Naturamed.

luni, 19 aprilie 2010

Spuma de miere cu propolis, polen si laptisor de matca


Desi am prezentat saptamana trecuta "Frisca de miere"-produsul vedeta de la targul Verde de la Cluj, revin saptamana aceasta si cu o poza efectiva a produsului.
Dupa cum se vede si in poza, mierea este sub forma de spuma alba la culoare, spuma care se ridica la suprafata mierii, sau ramane pe vasele de extractie. Aceasta de spuma contine si cele mai multe impuritati de la albine, adica miere amestecata cu ramasite de faguri, propolis, polen, laptisor de matca scurs din celulele de puiet, continand chiar si cantitati mici de venin de albine, in masura in care in miere s-a strecurat si resturi de albine, care contin acea pungulita de venin de albine. Toate acestea echivaleaza cu mestecatul unui fagure direct din stup, care contine miere, propolis si unele celule cu laptisor de matca.
Acesta este un produs cu un continut foarte ridicat de enzime si vitamine, si are o valoarea apiterapeutica mult mai intensa decat mierea simpla filtrata, sau propolisul pur si polenul pe care stomacul le digera greoi si nici nu le poate usor asimila.
Recomand tuturor apicultorilor, spuma aceea cu impuritati de la albine care o dau la o parte, si o arunca sau o folosesc la rachiu, sa o filtreze printr-o sita mai mare, si sa o ambaleze. Are un gust deosebit de bun, si clientii sunt foarte receptivi, doar unii mai sensibili dau la o parte cate un "piciorus" sau "aripa" de albina...;)
Este sanatate curata...la borcan !!!

sâmbătă, 17 aprilie 2010

Mierea fluida - cum stim daca e naturala.

Nu exista oameni sau locuri pe care eu sa le fi vizitat, si sa nu-i indulcesc putin ;) Cu mierea nu da-i gres la straini niciodata: o apreciaza cu totii, mai ales ca-i un produs natural si sanatos, iar de multe ori, prin marile magazine din afara (mai ales in SUA) e o miere de calitate...sa zicem "medie". Adica in supermarketuri eu nu vazut miere pe sortimente: de salcam, tei, sau alte specialitati. Era miere "multiflower" si atat, adica un amestec de orice fel de miere....Nu mi-a placut...
Obisnuita fiind din Romania, unde daca mierea de salcam nu-i suficient de deschisa la culoare strambi din nas, sau daca cumva pare cam fluida, intorci spatele si iei din alta parte. Desi, si mierea lor se incadreaza cu siguranta la toate standardele de calitate admise, ca nimeni nu risca la ce amenzi sunt acolo (si nici la noi nu mi-e rusine), totusi limitele standardelor sunt in general mult peste cele ale unei mieri de calitate extrasa de un apicultor bun de la noi.
La noi in Romania, legea admite umiditatea in miere pana la 20%,indiferent de sortiment. Aproximativ 60% din apicultorii romani fac o miere cu umiditate de 15-16%, deci o miere de calitate foarte buna. Normal ca si mierea celorlalti apicultori e foarte buna, ca nu are nimic daca e putin mai fluida. E posibil ca daca vremea nu a fost foarte calduroasa, apa continuta in miere nu s-a evaporat foarte bine, sau poate fagurele a fost scos din stup cand era doar partial capacit. Se poate intampla asta cu sorturile de primavara: mierea de pomi fructiferi, sau de rapita, care trebuie extrasa rapid. Oricare din variante e normala, si nu inseamna ca mierea isi pierde din calitati. Trebuie sa fie aproape ca siropul de fluida ca sa treaca de limita admisa, si atunci intradevar nu v-as recomanda sa o cumparati.
Exista si teoria cu "bula de aer" daca intorci borcanul de miere cu capul in jos sunt reale, in masura in care o miere are umiditate 18-19%, pentru ca mierea curgand incet face acea bula. Daca e mai fluida 19-20% nu mai face acea bula de aer, dar asta nu inseamna ca acea miere nu e naturala.
Sincer...povestile astea sunt ca cele vanatoresti!!!Nu le fac cinste nici macar apicultorilor, care si ei cad uneori in plasa tesuta tocmai de ei. Daca in unii ani (cum a fost in 2009) sezonul la miere e unul foarte bun, si toti au productie buna, de calitate, se intampla ca in alti ani, cu greu gasesti miere de salcam cu umiditate sub 19%. Asa ca si ei schimba povestea de la an la an, dupa recolta.
Deci, daca vreti cu adevarat sa stiti daca o miere e adevarata, sau falsificata, trebuie apelat la metodele stiintifice, adica analizele in laborator. Sunt laboratoare pentru testarea mierii la majoritatea Dir. Sanitar Veterinare din tara, dar inca putem sa-i numaram pe degetele de la o mana pe apicultorii care vin sa-si vanda marfa cu Buletin de Analiza de la laborator autorizat, si din pacate tot ei sunt cei care se bat cu pumnul in piep ca mierea lor e naturala, iar cea din comert nu....Cum zice o vorba din batrani, adevarul o fi undeva pe la mijloc!

Desi firma la care lucrez eu a investit peste 50.000 Eur, de-a lungul a 6 ani in dotarea laboratorului propriu, unde se realizeaza analize fizico-chimice si pentru depistarea reziduurilor de antibiotice, dupa omogenizare este trimisa o proba la analize si la laborator extern autorizat. De ce? Tocmai pentru a putea demonstra oricand ca vindem o miere 100% naturala, iar lucrul asta e semnat si parafat de un organism neutru, de foarte multe ori chiar de laboratoare din Germania, unde analizam reziduurile de antibiotice mai putin uzuale la noi in Romania, sau zaharul invertit din miere, adica tocmai acei parametrii care ne spun cu adevarat daca o miere este sau nu naturala.

luni, 5 aprilie 2010

Frisca de miere, la Targul Verde din Cluj


Frisca de miere a fost produsul nostru "vedeta" la Targul Verde de la Cluj, desi inventia nu ne apartine noua. Avem norocul sa colaboram cu un centru de nutritie din CLuj, magazinul Casa Bio, iar cele 2 doamne care conduc acest magazin, pe langa faptul ca-si dedica cu adevarat timpul clientilor, isi fac timp si pentru a-si alege furnizorii "pe spranceana". Astfel dupa vizita la Blaj,la fabrica de miere, ele au inventat "frisca de miere". Produsul era sub ochii nostrii dar noi nu am stiut sa-l prezentam sub o forma comerciala clientilor. Alina Varadi e cea care a numit "frisca de miere", ceea ce noi numeam "spuma de miere" si o dadeam la producerea tuicii.
Pentru cei care nu-nteleg deloc ce e cu frisca de miere, le explic acum: este acea spuma cu impuritati de ceara, polen, propolis, cantitati mici de laptisor de matca si de venin de albine, adica tot ceea ce ramane dupa filtrarea mierii, cu un gust si o aroma ca atunci cand mesteci un fagure proaspat din stup. Este produsul cel mai bogat in enzime si vitamine, tocmai prin aportul de polen, propolis si chiar si mici resturi de la albine, care nu le gasiti in mierea perfect filtrata.
Frisca de miere este "la creme de la creme", ca sa zicem asa.
Deocamdata gasiti acest produs, doar in magazinul Casa Bio din Cluj, de pe Republicii nr. 5
Pentru cei care cauta produse naturale 100%,cu un aport bogat in vitamine, minerale, si care ii ajuta la intarirea sistemului imunitar, le recomand frisca de miere tocmai pentru ca aceasta contine doza perfecta de miere, propolis, polen si laptisor de matca. IAr daca cumva, nimeriti si ceva resturi de albina, sa stiti ca sunt intentionat lasate, tocmai pentru ca pot contine venin de albine si nectarul cu care se hranesc albinele, iar faptul ca sunt deja macerate in miere, le fac sa fie usor comestibile.
Pentru cei care deja au gustat frisca de miere, ii invit cu placare sa le spuna parerea si celorlati.