marți, 23 februarie 2010

Produse bio cu miere la BioFach 2010


BioFach este cel mai mare targ international de produse bio din lume, iar ceea ce vreau eu sa punctez aici este ca unul din produsele bio cu care Romania s-a facut remarcata in fiecare an la acest targ este mierea ecologica. Dintre firmele romanesti cu produse ecologice prezente in standul Romaniei, producatorii de miere au reprezentat cam 40% din total firme expozante. Si ceea ce e la fel de notabil este faptul ca toate tarile expozante promovau mierea ca si produs bio de baza.
Italienii isi promovau mierea si restul produselor traditionale, in functie de zona Italiei din care proveneau, dar erau prezente si marci importante ca "Melizia" cu o gama larga de produse cu miere: batoane de cereale cu miere, bomboane cu miere si altele, toate produse Bio.
Grecia era reprezentata de una dintre cele mai cunoscute marci de miere din Cipru: "Mellona", exclusiv cu sortimente de miere crema: niste retete inedite de miere cristalizata-crema in combinatie cu crema de alune, de struguri si altele.
Germania era reprezentata de unul dintre cei mai mare importatori si distribuitori de miere vrac din Europa, dar si de marca "Breitsamer Honig" cu produse recunoscute in intreaga Europa.
Francezii au fost reprezentati de una dintre cele mai importante firme de cosmetice cu produse BIO pe baza de produse ale stupului: "Melvita", companie infiintata de un bilog-apicultor in 1983. Si cum Franta e tara parfumurilor si a cosmeticelor, nu ma mira ca cele mai apreciate produse cosmetice "apicole" provin de la ei.
Chiar si faimoasa miere de Manuka era prezentata la acest targ de o firma din Anglia care importa mierea din Australia, precum si multe alte sortimente deosebite din toata lumea, fiecare dintre aceste sortimente avand recomandari curative speciale.
Pentru cei care se gandesc sa inceapa un business cu produse bio in Romania, BioFach e locul de unde trebuie sa inceapa: acolo vor gasi de la alimente de baza BIO,lactate, mezeluri, pana la semipreparate, cafea, ceaiuri, bauturi alcoolice (un salon intreg destinat doar vinurilor din culturi ecologice), dar si cosmetice si textile BIO.
50% dintre expozanti sunt furnizori de materii prime BIO, iar restul de 50% sunt produse obtinute exclusiv din ingrediente BIO. Binenteles ca multe dintre aceste produse pot parea un lux pentru piata romaneasca, dar unele sunt cautate si cerute mai ales de clientii "instariti" care au testat aceste produse in afara si le-ar folosi si acasa, in Romania.

duminică, 14 februarie 2010

Miere de tei pentru raceala


Fiindca tot suntem in anotimpul rece si gripa (si cea noua si cea veche) isi face simtita prezenta in aproape toate familiile, copii fiind cei mai predispusi la raceli, eu va recomand ca remediu: MIEREA DE TEI - un sortiment de miere cu o puternica actiune anti-bacteriala la nivelul cailor respiratorii.
Mierea de tei este recomandata pentru calmarea tusei, tratarea bronsitei, si in combinatie cu lactatele se recomanda chiar si pentru pacientii de TBC.
Pentru tuse eu va recomand o reteta proprie de sirop pentru tuse 100% natural - miere de tei cu suc de ridiche neagra-
Se cumpara ridiche neagra (in sezonul acesta gasiti in piata sau in magazine de legume-fructe), se scobeste cu un cutit interiorul, unde se va pune o lingurita de miere. Se lasa la macerat aprox. 24h, dupa care se va lua cate o lingurita din acel sirop de 5-6 ori pe zi. Veti avea sirop timp de 3-4 zile, deoarece ridichea se va deshidrada si toata zeama ei va fi colectata in acea scobitura. Eu am folosit si partea din ridiche pe care am scobit-o: am dat-o pe razatoare si am adaugat-o pe rand in scobitura, impreuna cu mierea pentru ca m-am gandit sa nu pierd vitaminele continute de ridiche. Oricum, eu nu as putea sa consum sub nici o alta forma ridiche neagra pentru ca este foarte grea la stomac. Eu de fapt imi prepar aceasta reteta mai mult ca si vitaminizant pe timp de iarna, fiindca de racit nu prea racesc ;), dar cu asa ceva ne trata bunica tusea cand eram mici.
Mierea de tei se recomanda si in combaterea insomniei, avand un efect calmant la fel ca si ceaiul din flori de tei. Puteti bea o cana de lapte / ceai indulcit cu miere de tei inainte de culcare.

miercuri, 10 februarie 2010

Targul mierii de la Campina

Ideal ar fi fost sa scriu aceasta postare inainte de Targul de la Campina astfel ca cei interesati sa poata sa participe, dar din lipsa de timp nu am facut-o.
Ca eveniment deja consumat in 6-7 Febr. 2010, pot doar sa constat ca acest targ apicol incepe sa ia amploare...tot mai mare de la an la an. Asta e minunat!
Au fost mai multi expozanti cu miere si produse apicole decat in 2009, si au fost mult mai multi cumparatori: atat apicultori interesati de echipamente apicole, cat si consumatori de miere si alte produse alte stupului, doritori sa gaseasca sortimente de miere cat mai variate.
Oamenii au intrebat de miere de menta, de lavanda, de cimbrisor, de propolis, laptisor de matca, dar si de suplimente nutritive bazate pe produsele stupului. Clientii au avut de unde sa aleaga, si fiecare producator a putut sa-si prezinte marfa asa cum a stiut el mai bine.
Consumatorul de miere a beneficiat de avantajul ca a putut sa testeze mierea acasa, iar noi vanzatorii am avut sansa sa obtinem un feed-back de la client.
Cel mai important lucru pentru noi a fost faptul ca: am avut clienti care au cumparat miere in prima zi, si s-au intors a doua zi la noi la stand sa ne spuna ca au gustat produsul acasa, le-a placut si vor sa mai cumpere.
Acest targ de miere de la Campina aflat la 3-a editie a demonstrat tuturor (chiar si scepticilor) ca daca te tii de un lucru, si continui sa-l faci an de an, rezultatele nu vor intarzia sa apara.
Felicitari organizatorilor, ii apreciez cu atat mai mult cu cat stiu exact cata munca presupune organizarea unui astfel de eveniment, chiar daca pentru unii poate ca nu pare mare lucru de facut.

marți, 2 februarie 2010

Mierea - aliment vedeta la TVR1

Intr-o dupa-amiaza de duminica, acum vreo 2 saptamani, am avut surpriza foarte placuta sa prind la la Tvr1 o emisiune cu tema "Aliment vedeta: mierea". E vorba de emisiunea "Reteta pentru silueta" a lui Leonard Miron, realizata impreuna cu un nutritionist si o vedeta - de data asta a fost sportiva Gabriela Szabo - in care nici eu nu puteam puncta mai bine efectele pozitive ale consumului de miere.
Un scurt filmulet introductiv prezenta succint, dar foarte corect istoria mierii din cele mai vechi timpuri pana in prezent: vezi filmulet TVR1 (http://www.tvr.ro/articol.php?id=75117&c=133)
Eu una le multumesc realizatorilor acestei emisiuni, si d-nei doctor nutritionist care a participat la emisiune pentru ca au promovat un produs 100% natural - mierea- si ca au adus inca odata argumente PRO consumului de miere, celor care inca pun la indoiala beneficiile mierii ca aliment bogat in minerale, enzime, si vitamine.
Daca pentru unele produse se platesc bani grei ca sa fie prezentate intr-o lumina buna, pentru miere sunt suficiente calitatile reale pe care le are produsul. Nu e nevoie decat sa se puna in valoare proprietatile ei deosebite, testate de-a lungul timpului de diferite popoare si generatii intregi.
Deci, felicitari celor de la TVR1 ca ne promoveaza produsele noastre romanesti, produse naturale 100% care ne ajuta sa ne hranim sanatos.