duminică, 14 noiembrie 2010

Despre calitatea mierii de pe rafturile supermarketurilor

Cea mai grava problema legata de piata mierii din Romania este -atat pentru clienti, cat si pentru producatori - calitatea mierii de pe piata, mai bine spus de pe rafturile marilor magazine.

Atunci cand d-na dr. Cristina Mateescu, director la Instit. de Cercetare pentru Apicultura a spus la o emisiune TV ca a intalnit pe piata miere falsificata, si ca vor incepe o campanie in analizarea mierii de pe rafturile magazinelor, am crezut initial ca e doar "vorbarie" cum ne-am obisnuit cu policitienii si cu autoritatile statului.

Insa, se pare ca Asoc. ROMAPIS impreuna cu Instit. de Cercetare pentru Apicultura au trecut la fapte, si au analizat mierea de pe rafturile magazinelor, de la 5 producatori de miere din Romania.


Concluzia: nu e una deloc buna!!!
Din cele 9 mostre de miere, prelevate de la cei 6 producatori romani, doar 1 singur producator a indeplinit conditiile de calitate cerute de legislatia in vigoare cu privire la continutul de polen floral conform sortimentului de miere comercializat, ba mai mult 2 dintre producatori au fost gasiti cu urme de glucoza industriala in miere.

Adica mai pe romaneste, daca vinzi miere de salcam continutul minim de polen de salcam trebuie sa fie de 20% si nu mai putin, insa doar 1 producator din 6 a indeplinit aceasta conditie, restul probelor aratand clar ca in loc de miere de salcam cum scria pe borcan, se vindea un amestec cu miere de rapita si floarea soarelui

Ceea ce este cel mai grav, este faptul ca
2 PRODUCATORI ROMANI VAND MIERE CU ADAOS DE GLUZOCA
,
si ca sa nu para reclama mascata, nu o sa va dau numele acelor producatori care au iesit ok la analize, ci numele celor care comercializeaza miere falsificata, cu riscul de a-mi face foarte multi dusmani, insa cu satifactia ca fac un lucru corect si necesar:

1. S.C. APIMOND s.r.l,comercializeaza miere cu urme de sirop de glucoza marca Apimond in retelele Selgros, Mega Image, Auchan si altele

2. S.C. APICOLA COSTACHE s.r.l, comercializeaza miere cu urme de sirop de glucoza,"marca "Mos Costache" in magazinele Selgros, Kaufland si altele

In acest sens, trebuie sa spunem ca nu doar "in Romania e ceva putred":

- mierea marca DEFNE, importata din Turcia, se pare ca e DOAR GLUCOZA INDUSTRIALA, SUB ETICHETA DE MIERE,
si o gasiti la rafturile unor magazine cu pretentii (Careffour, Kaufland, Mega Image...si o mai fi si altele), sub eticheta de "miere",
- ba mai mult, vand si "fagure + miere poliflora" marca DEFNE, insa ATENTIE MARE: poate fagurele a fost initial cu miere, dar borcanul e umplut cu sirop de glucoza industriala.

Desi legislatia este foarte stricta in acest domeniu, si teoretic controalele ar trebui sa fie aceleasi pentru toti, nu stim exact cum se face, ca desi autoritatile au fost avertizate deja de 1 luna de aceasta problema (in scris, nu pe povesti), mierea falsificata marca DEFNE se afla inca pe rafturile magazinelor.


La o discutie cu reprezentantii unei retele de supermarketuri din Bucuresti,ne cereau noua sa le spunem care sunt firmele care vand miere falsificata (de parca ei nu-si puteau face analize la propii lor furnizori?!), insa acum cand se pare ca desi toate retelele au fost anuntate asupra rezultatelor acestor analize, majoritatea dintre ei au ridicat din umeri si au spus ca nu e responsabilitatea lor, ci doar furnizorii raspund de calitatea marfurilor vandute pe rafturile magazinelor.

Mda...deci ramane sa decidem noi consumatorii, dupa mintea noastra (fara a avea acces la nici o informatie) care marfa e de calitate pe rafturile magazinelor, si care nu.

Mai ramane si problema autoritatilor sanitar-veterinare care teoretic verifica calitatea produselor comercializate de la producator pana la vanzare. Cum anume fac treaba asta??!!! Dupa cum se vede: prost, si dupa interese stiute numai de ei. Legea si controalele se aplica doar la unii, nu la toti.

Si fiindca autoritatile nu-si fac treaba asa cum ar trebui, suntem obligati sa o facem noi, cei implicati in acest business de ani de zile, pentru ca doar noua ne pasa ce fel de miere se vinde pe rafturi.



CONCLUZIA MEA:
- nu as cumpara miere de import (si doar ca sa incurajez producatorii locali)
- nu as cumpara mierea cea mai ieftina de la raft, pentru ca ieftin inseamna calitate proasta, iar la miere se pare ca inseamna "miere+sirop de glucoza"
- as evita sa cumpar marci de miere noi aparute pe piata romaneasca, pentru ca inseamna ca au experienta minima in selectarea mierii de calitate, in functie de sorturi
- nu as cumpara miere de la furnizorii despre care s-a scris ca au fost gasiti cu urme de falsificare in miere
- nu as cumpara miere de la firme care nu sunt deschisi spre comunicarea cu clientul: adica sa aibe un site /un blog, unde sa-i poti intreba orice /oricand si sa ti se si raspunda.

ALternativa poate fi mierea direct de la apicultori: DA, E O ALTERNATIVA BUNA.
O recomand cu caldura, insa sincera sa fiu nu pot sa-i recomand decat cei pe care ii cunosc, si am incredere in ei: la fel faceti si voi, luati miere de la apicultori pe care ii cunoasteti sau vi i-a recomandat cineva care consuma miere de la ei de mai mult timp.

E la fel si cu firmele si cu apicultorii....despre cei buni vorba se duce repede....iar despre cei neseriosi vorba se duce si mai repede!!!!

54 de comentarii:

  1. Nu ai cumpara miere de import din cea care se gaseste la noi, nu? ca eucalipt de unde luam? (si e buna rau :D)

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte urata treaba, desi, sincer, suspectam de mult ca mierea vanduta in cantitati foarte mari pe rafturile supermarketurilor nu are cum sa fie de cea mai buna calitate, la fel cum nici din toate viile noastre din Romania nu avem cum sa producem atata vin cat se vinde fara sa se faca rabat de la calitate...
    Mi-as dori sa existe mai multi oameni ca dumneavoastra care sa spuna clar consumatorilor ce consuma, mai multe asociatii ale producatorilor care sa-si faca treaba cu onestitate...
    Multumesc pentru postare :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, Olivia m-a prins la colt...pentru ca nu am specificat ca atunci cand vorbim de specialitati deosebite ca mierea de manuka, mierea de eucalipt, mierea de lavanda, etc. nu avem cum sa le cumparam decat din import ;)

    Insa eu ma refeream la faptul ca multe retele au introdus pe piata din Romania marci de miere de import, in general: poliflora, salcam si rapita,
    care poate fi in unele cazuri de proasta calitate, iar in altele, o miere foarte scumpa. Unele dintre firmele straine de miere prezente pe piata din Romania (am vazut la Kaufland "Langnese", "Fursten Reform", "Lune de Miel" in alta parte) cumpara miere vrac din Romania si Ungaria, o ambaleaza si o vand inapoi CULMEA...TOT LA NOI!!!
    Iar altele care sunt in general cele mai ieftine, sunt de cea mai proasta calitate.

    Deci, repet fiecare consumator trebuie sa invete sa se informeze singur, ca nici o retea de magazine nu va face asta, si din pacate prea putini dintre producatorii din Romania o fac!

    RăspundețiȘtergere
  4. si produsele asa-zis ecologice din targurile de week-end, acum la moda, nu pot fi controlate, nu poti sti daca nu sunt cumparate de la supermarket si re-etichetate

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la targurile cu specific apicol cred ca nici un apicultor nu isi permite sa expuna marfa achizitionata din supermarket...expozanti aproape ca toti se cunosc intre ei !!! si unde ar fi profitul daca vinzi marfa din marketuri cumparat supra pret si vinzi sub pret :)

      Ștergere
    2. Sunt mult peste valoarea nutritiva a celor din hypermarketuri (cele de targurile de week end!)

      Ștergere
  5. Iti multumim Honey Queen! Chiar am avut o discutie cu sotul meu pe tema asta si ne gandeam cum sa aflam daca mierea de pe raftul hypermarketurilor este buna. Esti o dulce :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Foarte interesant articolul. Exista undeva publicat tot raportul pentru a putea fi citit ?

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna, as vrea sa preiau si eu articolul tau pentru Medicina Naturista. :)

    RăspundețiȘtergere
  8. 1) Pentru dl "Anonim":
    Sicer cunosc foarte bine 90% din producatorii de miere care participa la targurile de produse bio. La taxele care trebuie sa le plateasca, cheltuielile de cazare, transport, mancare si taxa de stand, daca ar lua miere din magazine sa o re-eticheteze, nu ar da nici un randament.

    Lor le merita sa vina la aceste targuri, pentru ca e marfa lor proprie, si o pot valorifica mai bine asa decat daca ar vinde la en-gros, unde primesc un pret mai mic, desi uneori faptul ca castiga banii pe rand ii dezavantajeaza, fiindca banii care vin pe rand se cheltuie pe maruntisuri.

    Deci, parerea mea este ca ipoteza ta este exclusa.

    2) O sa incerc sa atasez si lista primita de la Asoc. ROMAPIS, si pentru ca lumea sa inteleaga mai bine care sunt analizele care pot determina calitatea mierii, o sa incerc sa postez un articol cu un tabel de analize cu parametrii care atesta autenticitatea calitatii unui sort de miere.

    3) Da, articolul poate fi preluat de oricine, ca daca l-am postat e public

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna. Eu iau de la un amic. Pricop Ionut il cheama. Si are o miere asa de buna si se vede k e de calitate. am fost la el si am vazut cum se faceau preparatele si cum puneau polenul si miere. super tare. In Cta cred k e cel mai de incredere si nu pt k il cunosc ci pt k mi-a explicat multe despre miere , dar in special gustul, textura si aroma vb despre produs.

    RăspundețiȘtergere
  10. o mica adaugare...cum recunoastem mierea artificiala de cea naturala(sfat de la mama):mierea artificiala nu se zahariseste,in timp ce cea naturala se zahariseste dupa un anumit timp

    RăspundețiȘtergere
  11. Intradevar mierea naturala cristalizeaza, iar cea falsificata cu sirop de glucoza NU.
    Insa afirmatia aceasta nu e valabila la sortimentul miere de salcam, care daca e salcam min.20% cum cere legea nu are voie sa cristalizeze decat dupa ani de zile, in mierea de salcam fiind un al raport fructoza/glucoza.

    Plus de asta, ce sa facem ca in magazine mierea cand se livreaza este in stare lichida...sa urmarim raftul de miere sa vedem care cristalizeaza in timp?!

    Eu cand vad miere cristalizata la raft "bocna" stiu din start ca a stat foarte mult la raft, uneori si peste 6 luni de zile, si a zaharisit ca nu s-a cumparat. De ce nu s-a cumparat? ca poate ceilalti consumatorii (mai avizati ca mine) stiu sa aleaga mierea mai buna, si aceea are rulaje mari si nu apuca sa cristalizeze la raft.

    Off....vedeti, nu-i deloc simplu. Tocmai de aceea eu m-am gandit ca ar fi bine sa fac o "radiografie" la raftul de miere, macar pentru aceea putini care citesc aceste informatii.
    E mai mult decat ceea ce fac autoritatile si reprezentantii marilor retele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu cumpar de la Carrefour miere poliflora de la Inima Naturii, (la 2-3 sapt.) cateodata mierea este zaharisita, cateodata nu. Deci ipoteza cu mierea zaharisita a stat mult la rafturi, nu e este valabila 100%.

      Ștergere
  12. Asta stiam si eu despre mierea de salcam ca, nu trebuie sa se zahariseasca.Tatal meu o produce si pana acum nu am vazut-o zaharisita.Super articolul in orice caz.

    RăspundețiȘtergere
  13. In afara de falsul la pret sau norme alimentare stricte, cu ce ar fi daunator sanatatii daca mierea contine (adica este amestecata) si cu sirop de glucoza ? In raport cu zaharul brun, brut sau alb ce proprietati are glucoza industriala ?

    RăspundețiȘtergere
  14. EU nu as cumpara miere de la nici unul din voi, Nu cred ca exista miere adevarata in supermarket, nici macar Apiddava srl ca nu are nici un gust, ca zaharul de dulce si doar atit.

    Astia de la OTV au dreptate, ne pune otrava in mancare, NU TREBUIE SA MAI CUMPARAM DIN SUPERMARKET NIMIC, NICI MACAR MIERE.

    Firma APIDAVA este firma olandeza, deci tot straina, si nu am incredere decit in producatorul particular de la piata, sau cunostiinte de la tara.

    Dupa pret, nu poti sa iti dai seama ca, toti sunt la fel, foarte mici diferente de cativa bani intre un borcan si alt borcan de miere, si oricum e la acelasi pret cu branza, ba chiar mult mai scump e cascavalul decit mierea.

    Jegoasa miere are APIDAVA si multi altii ca ei. au venit sa ne cotropeasca tara, exporta ce este mai bun : miere, fructe de padure, legume si fructe ecologice si noua ne dau otrava in schimb pe post de miere.

    Sa va fie rusine hotilor!

    RăspundețiȘtergere
  15. Din pacate nu pot spune ca urmaresc vreodata canalul OTV, asa ca nu stiu la ce anume va referiti, si de fapt nu prea urmaresc mai nimic la televizor, fiindca nu am timp fizic.Lucrez foarte mult alaturi de sotul meu si parintii mei in firma infiintata acum 18 ani de tatal meu, si care vad ca unii mai avizati o considera "firma olandeza".
    Dupa cum spune vorba "nimeni nu-i profet in tara lui", nici eu nu ma pot astepta ca pentru noi lucrurile sa fie altfel.
    Nici macar nu doresc sa vin cu vre-un contra-argument, pentru ca prefer sa-mi vad de treaba, sa ma tin de munca, si sa las produsele noastre sa vorbeasca pentru noi.

    RăspundețiȘtergere
  16. Am luat miere Mos Costache poliflora. E sub toata critica. Pare sa fie sirop de zahar, cu ceva urme de miere in el si cu coloranti.

    RăspundețiȘtergere
  17. Tatal meu a fost unul dintre cei care l-a incurajat acum cativa ani pe un tanar entuziast sa porneasca un business in domeniul mierii si acel tanar a lansat marca Mos Costache.
    Asta fiindca tatal meu e un om vizionar si crede foarte mult ca tinerii merita incurajati si ajutati: a fost si a ramas un profesor, si orice tanar interesat sa invete, gaseste un bun sprijin in el.
    Insa...tot el a fost primul care l-a "pus la colt" pe dl Costache atunci cand a gresit, si l-a avertizat ca in felul acesta va pierde tot ce a construit pana acum.
    Dar ceea ce am invatat de la tatal meu de-a lungul timpului este ca oricine merita o a doua sansa, si mai ales cei tineri, fiindca pot invata din greseli.
    Asa ca, eu sunt dispusa sa-i dau credit din nou lui "Mos Costache" odata ce stiu ca si-a invatat greseala...
    Vom astepta si vom vedea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. vad ca acest articol este vechi, deci a avut o a doua sansa.. In iulie 2014 eu am cumparat miere poliflora ,,mos costache,, si de falsa ce mi s-a parut am intrat sa caut. La ce am gasit pe net, pot s-o arunc. Nimic din borcan nu seamana a mire (culoare, gust, aspect ). As spune : NU MAI CUMPARATI ACEASTA MIERE !

      Ștergere
  18. CARE a fost producatorul ce A INDEPLINIT criteriile? nu i-ati spus numele.
    despre mos costache, am luat acum cateva luni si mi s-a parut cea mai buna, iar acum 2 saptamani cand am mai luat nu a mai fost la fel de "vascoasa".
    ce parere aveti de cei care vand din "butoi" in centrul orasului, care accepta miere de la oricine(nu stiu cum o testeaza) si o vand apoi?

    RăspundețiȘtergere
  19. Daca va uitati in tabelul atasat cu analizele o sa vedeti prodacatorul cu cel mai mare procent de polen de salcam, si fara amestec predominant cu polen de la alte flori.
    Anul acesta este o mare criza de miere salcam si a devenit foarte costisitoare achizitia acestui sortiment, iar criza incepe sa se simta abia acum, si se va acutiza pana in Mai-Iunie cand incepe noul sezon. Asta e motivul pentru care unii au ajuns sa amestece mierea de salcam si cu alte sortimente, sau chiar cu sirop de glucoza...insa consumatorii platesc pe ea pret de salcam.
    Eu nu stiu la cine va referiti cand spuneti ca unii vand miere din "Butoi" in centrul orasului?! Stiu ca in toate pietele din tara si pe la targuri sunt apicultori care isi vand mierea proprie, asa cum taranii isi vand legumele din productia proprie, si dupa cum am mai repetat si in alte postari eu sunt de parere ca majoritatea lor au o miere de foarte buna calitate...dar este adevarat ca nimeni nu s-a preocupat prea tare de analize efectuate la acea miere....E un fel de "piata neagra" a mierii si despre care nimeni din Romania nu stie exact ce procent ocupa din vanzarea totala de miere...poate un 35 - 40% as spune eu (repet nu ma bazez pe date concrete...pentru ca nu exista).

    RăspundețiȘtergere
  20. Buna ziua!
    In ce conditii zahariseste mierea? (temperatura scazuta ...?) - Am inteles ca ar fi unul din testele de calitate ("puritate") a mierii - ar putea fi "fortat" acest proces pentru testarea mierii? Celelalte metode de verificare sunt de incredere (creion chimic, curgere continua, nu "in picaturi")?

    RăspundețiȘtergere
  21. Da, mierea naturala zahariste...DAR exista si exceptie: miere de salcam, care avand un alt raport fructoza/glucoza in compozitie nu cristalizeaza uneori ani buni de zile, ninsa celelalte sortimente este normal sa cristalizeze in timp, difera perioada in care o miere cristalizeaza in functie de sortimentul floral din care a fost obtinuta:
    - mierea de rapita si floarea-soarelui zaharisesc foarte repede (se si vand cristalizate in proportie de 90%, pentru ca nu stau in stare fluida decat o perioada foarte scurta)
    - miere de tei daca are o concentratie mare de polen de tei 60-70% tei, cristalizeaza in 2-3 luni
    - mierea poliflora- din flori de fanat, cristalizeaza intr-o perioada mai lunga de timp:5-6luni, uneori sta fluida si 12-15luni, depinde de acelasi raport fructosa/glucosa F/G
    DAR CU SIGURANTA MIEREA CU ADAOS DE SIROP DE GLUCOZA NU VA CRISTALIZA.
    Deci, da, poate fi un fel de test de calitate al mierii, dar nu poate fi "fortat" acest proces.
    Testul cu "creionul chimic" nu l-am incercat deloc dar ma tem sa nu aiba de fapt vre-o legatura cu concentratia de apa din miere (care nu are legatura neaparat cu falsificarea), fiindca cam acolo bate si testul cu "curgerea continua". O miere foarte buna, intr-un an apicol bun (adica cu vreme buna...nu ploios), ar trebui sa aiba umiditate de 16-17%, dar asta nu inseamna ca daca are 19% mierea e falsificata, ci probabil a fost extrasa prea repede (nu s-a maturat suficient) sau a fost un an ploios (cum a fost 2010) in timpul culesului si atunci concentratia de apa din miere e mai mare.
    Tocmai cu unele analize (mai bine spus cu unii parametrii analizati) OK, au fentat unii autoritatile, fiindca au aratat din Buletinele de analize doar parametrii care le-au convenit si care erau ok, ne-analizand toti parametrii care se pot analiza la miere pentru a dovedi falsificarea.....sunt analize complexe legate de zaharurile din miere, iar unele nu se fac la noi in tara....si paradoxal si care se fac la noi in tara, nu poti avea 100% incredere in corectitudinea rezultatelor.
    Clientii de la export, 90% dintre ei nu accepta Buletine de Analiza emise de laboratoarele din Romania....

    RăspundețiȘtergere
  22. Da, mierea cristalizeaza...DAR EXCEPTIE FACE MIEREA DE SALCAM care poate sa ramana in stare fluida cativa ani. Cristalizarea e un proces natural, dar care survine diferit ca "timp" in functie de sortimentul floral din care e obtinuta mierea si mai precis de raportul Fructoza/ Glucoza din miere.
    Deci,acest proces nu poate fi "fortat", dar da, poate fi un test de calitata daca tinem cont de faptul ca MIEREA CU SIROP DE GLUCOZA NU VA ZAHARISI.
    Nu am incercat testul cu creionul chimic, iar cel cu "curgerea continua" cred ca e legat mai mult de procentul de apa din miere, care nu are nici o legatura cu falsificarea mierii.
    Cat depre analizele ce se pot face....hmmm....ceva mai complicat: clientii de la export nu accepta Buletinele de Analiza efectuate la laboratoarele din Romania...De ce? Nu au incredere in acuratetea rezultatelor, iar analizele care se efectueaza la noi sunt simpliste si pot depista doar falsurile "grosolane" ca sa zic asa...
    Mai mult e atat chiar si mierea falsificata poate avea unii parametrii ok, si probabil asa au "fentat" unii autoritatile din Romania, aratand doar acei parametrii favorabili.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pe site-ul www.medicina-naturista.ro care a preluat acest articol, Dl Costi mi-a semnalat ca:
    Costi spune:" Stati linistiti, am vazut pe raft intr-un supermarket cunoscut miere Apidava etichetata ca fiind de salcam si era rapita pura, in nici un caz nu respecta procentul de 20% continut polen de salcam.
    Bineinteles ca era si zaharisita bocna (salcamul cristalizeaza foarte greu iar acea miere era ambalata de o luna…)
    Deci daca tot facem o informare corecta sa o facem pana la capat si sa nu prezentam articole asa zis informative care de fapt mascheaza o reclama clara…"

    RăspundețiȘtergere
  24. Atunci cand am publicat acest articol referitor la calitatea mierii din supermarketuri, am fost constienta ca deschid "cutia Pandorei" si era inevitabil ca si cei de la Apidava sa aiba unele probleme ca doar nu o fi ei feriti de toate.
    Dar una este informarea pe baza unor analize facute de o terta parte (fara ca vre-unul dintre cei analizati sa fie in prealabil notificati in vre-un fel) si alta sunt "barfele" legate de ceea ce crede fiecare. Adica, ideea era ca unii falsifica mierea cu sirop de glucoza, iar altii nici macar nu incearca sa respecte sortarea mierii pe tipuri de miere (unii nu stiu, altii nu vor) si asta nu se intampla doar "din nimereala" ci e o practica mai veche a unora.
    Apidava e pe piata de 19 ani si inevitabil si ei pot avea uneori probleme cu anumite loturi de miere (mai mult ca sigur datorita unor greseli umane la sortarea mierii), dar ceea ce este foarte important este ca ei au fost primii care au avut curaj sa puna problema asta public, inclusiv la masa tratativelor cu marile retele, recomandandu-le acelor buyeri sa puna pret pe calitatea furnizorilor pe care ii accepta la raft, si deci implicit sa se orienteze si spre mai micii producatori care sunt mai doritori sa pastreze calitatea.

    Cat despre orice fel de problema care ne-o semnaleaza vre-un client sau vre-un magazin, noi incercam in primul rand sa o remediem identificand lotul, asa ca ii rog din suflet pe cei care mai intalnesc astfel de situatii sa nu ezite sa-mi spuna exact unde anume au semnalat problema (in ce magazin si la ce produs) ca sa putem sa o remediem, si sa vedem exact si unde anume e "veriga slaba" la noi " in casa", ca sa zic asa.

    RăspundețiȘtergere
  25. pentru anonim cta si eu cumpar tot de la IONUT PRICOP VINDE IN REAL 1 SI BRIC SANT CLIENTA LUI E UN SUPER OM SI SERIOS SI CALITATE ,RECOMAND CU INCREDERE PENTRU CONSTANTA E CEL MAI DE INCREDERE

    RăspundețiȘtergere
  26. Fiindca lumea vrea sa stie despre apicultorii seriosi, am deschis o postare in acest sens:
    "Recomandati un apicultor serios!",
    si va rog pe toti care cumparati miere de la astfel de apicultori sa le recomandati produsele si altora cu incredere.

    RăspundețiȘtergere
  27. Am vazut ca au fost verificate doar mostre de miere de salcam. Ce puteti spune despre mierea poliflora sau de tei, vanduta in supermarketuri sub sigla mos costache?

    RăspundețiȘtergere
  28. Pana in prezent nu stiu ca cineva sa fi analizat si miere de la Costache poliflora sau tei, deci nu am de unde sa stiu exact care e situatia reala.
    Cert este ca daca vorbim de un sortiment de tei sau poliflora, acesta dupa ce sta o perioada la rece (sub 18grade) in 2-3 luni ar trebui sa cristalizeze, asta daca nu are amestec cu sirop de glucoza, deci poate fi aceasta o metoda de testare, care nu presupune sa duci miere la vre-un laborator.

    RăspundețiȘtergere
  29. Bravo pt articol si pt verticalitate. Am inteles eu ca tu esti o "particica" din Apidava si ca cei 20% continut de miere se salcam dintr-un borcan de miere de salcam este continutul minim cerut de lege (vedeti ce rau suna? de fapt reflecta foarte bine contradictia -20%-100%), dar cred ca multa lume ar aprecia daca ai spune macar pe blog, sau de ce nu si pe etichete ce fel de miere e restul de 80%? Banuiesc eu ca oricine s-ar uita pe eticheta si ar vedea care e procentul real nu ar mai cumpara,pt ca alti producatori nu fac la fel, dar ce sa zic? e un risc pe care va trebui sa vi-l asumati.
    Apoi, ma intereseaza foarte mult subiectul: turta de zahar/inlocuitor de polen cu care sunt hranite albinele. Crezi ca ai putea elabora subiectul intr-o postare tot atat de faina si plina de integritate? Cum recunoastem mierea provenita de la albine hranite cu astfel de hrana? Ce calitate are mierea provenita de la astfel de albine? Se fac testari la nivel oficial? Unde putem gasi si noi buletine de analize ca cel postat de tine?
    Saru' mana,
    Tudor

    RăspundețiȘtergere
  30. Dl Tudor,
    Concentratia de polen dintr-o miere NU este egala cu miere + alte substante in miere:
    VORBIM DOAR DE MIERE 100%, in care se gaseste un anumit spectru polenic:
    - la sortimentul "miere de salcam" este suficient sa existe 20% concentratie de polen de salcam, ca sa stabilim ca e vorba de sortimentul "salcam", iar restul poate fi polen floral divers...fara a predomina nici un alt sortiment floral
    - la sortimentul de tei concentratia polenica de "tei" trebuie sa fie de 50-70% ca sa fie o miere buna de tei
    - la sortimente mai exotice (gen mierea din flori de citrice- lamai, portocal) e suficient o concentratie de 10% polen din acele flori, ca sa stabilim sortimentul de miere.
    - la mierea poliflora nu exista polen predominant de la o anumita floare, ci e vorba de polen de la o flora diversa (de aceea se si numeste sortimentul "poliflora"- de la mai multe flori)
    - exista sortimente de miere care nu contin deloc polen (exemplu: mierea de mana de padure)....DAR ATENTIE: vorbim tot de miere 100% naturala, doar ca e obtinuta din secretia de pe frunzele si scoarta copacilor

    Subiectul: turta de zahar/ inlocuitor polen ca hrana de albine Nu este un subiect TABU, ci doar ca tine de modul de tratare/ ingrijire a albinelor si la asta nu ma pricep (doar ceea ce intreb si vad la tatal meu si la alti apicultori pe care ii vizitez).

    DAR, atentie: FARA ACEASTA HRANA (administrata in perioadele reci-fara cule), ALBINELE AR MURI....

    DIn 50 de stupi cat avea sotul meu in toamna, a ramas cu 10 in primavara...restul i-au murit. DE CE?? FIINDCA NU LE-A HRANIT ATUNCI CAND A FOST NECESAR.

    O stupina trebuie intarita dupa o iarna grea, inaintea unui sezon de cules, deci e perfect normala hranirea lor cu Inlocuitor de polen.

    Ceea ce denatureaza calitatea mierii, este hranirea albinelor cu sirop in timpul culesului, si DA, aceasta hrana se regaseste apoi in MIERE. DA, se fac analize pentru depistarea adulterarii cu zahar: o parte le fac laboratoare de la noi din tara, o parte se fac in laboratoarele din GERMANIA.

    Orice firma trebuie sa-si faca propriile analize (pe cost propriu) la mierea care o vinde, pe fiecare LOT. Aceeasi obligatie o are si fiecare apicultor care are PFA si vinde miere (la magazine sau in piata).

    Pe langa analizele proprii, sunt si analizele facute de autoritatile din domeniu:
    - Directia Sanitar Veterinara este cea care face controale perioadice / analize la toate unitatile autorizate sanitar-veterinar pentru "procesare miere" (analize pentru mierea-materie prima, dar si pentru produsele finite)
    - Directia SANitar-Veterinara face controale si preleveaza mostre de pe raft,pentru analize la unitatile care comercializeaza mierea (la toate magazinele de profil alimentar din tara)
    - ONPC face controale tematice (pe diferite grupe de produse), sau in urma unor eventuale sesizari/ reclamatii ale clientilor.
    - marile retele de magazine (Departament de Calitate) fac analize inopinante la produsele alimentare care se comercializeaza sub marca lor proprie

    RăspundețiȘtergere
  31. Multumesc frumos pt raspuns. Oare pe vremea bunicii cu ce hraneau albinele iarna?
    Tudor

    RăspundețiȘtergere
  32. Pe vremea bunicii probabil nici informatiile legate de mortalitatea albinelor / bolile/ si tratamentele lor, nu puteau circula prin internet, si cata miere se facea atata era....
    Nici oamenii de pe vremea bunicii nu cred ca aveau posibilitatea sa manance fructe si legume proaspete iarna, si nici nu cred ca luau ceva vitamine, ca sa-si intareasca sistemul imunitar.
    Nu inteleg de ce nu am ramas pe vremea dacilor: sa crestem albinele in "cosnita"...sau si mai bine in copac...de ce oare trebuie sa le chinuim sa traiasca in stup....doar ca sa avem noi mai multa miere!!!

    RăspundețiȘtergere
  33. Un blog din care am aflat mai multe informatii decat as fi aflat din wikipedia!

    Multumesc!

    Draguta si curajoasa intentia de a informa Romanii! :)

    Succes!

    RăspundețiȘtergere
  34. Oamnei buni,

    Lasati lumea sa consume miere si nu-i mai speriati!
    In Romania nu se consuma miere mai deloc.
    Mai bine ati face campanii pozitive in care sa spuneti despre beneficiile mierii.
    Sa ajungeti sa covingeti consumatorii ca mierea incalzita este toxica, mai toxica decit zaharul, sa consume miere cristalizata (zaharisita).
    In trarile civilizate, Inclusiv Rusia, mierea se consuma zaharisita.
    Mai faceti reclama negativa la miere si o sa manince lumea gemuri cu zahar, in defavoarea a ceea ce este sanatos, o miere buna.

    RăspundețiȘtergere
  35. Comentariul de mai sus este 100% adevarat. Din pacate reclama negativa....indiferent impotriva cui e indreptata, se rasfrange asupra acelui produs....nu doar asupra lui X sau Y.
    Oamenii devin neincrezatori ca mierea are intradevar efecte benefice...si nu mai prezinta nici un interes pentru ei....
    Mai grav este faptul ca daca copiii nu sunt invatati de mici cu mierea in meniu, si sunt tot mai putini cei care au bunici apicultori....generatia urmatoare nu va cumpara miere nici macar cat o fac cei de azi.
    Situatia nu e aceeasi in tari ca Germania sau Austria, unde mierea este foarte intens promovata in alimentatia copiilor...stiiut fiind faptul ca, consumul de miere poate preveni aparitia diabetului la copii si tineri.

    RăspundețiȘtergere
  36. Consider că este util acest articol. Dacă știam din timp, nu cumpăram 8 borcane de „Miere de la Moș Costache” care după 2 luni încă nu s-a zaharisit, are o spumă deasupra și un gust destul de ciudat (a zahăr ars)..

    RăspundețiȘtergere
  37. Mi-am luat si eu teapa cu mierea de la Mos Costache.Si am cumparat ptr copii.

    RăspundețiȘtergere
  38. Tocmai mi.am achiziţionat păstură de la Apimond :(. Mi.am făcut comanda on-line. Sper că nu am făcut o prostie.. Alexandra

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pastura e un produs "forte" al stupului. Consuma-l cu moderatie, incepe cu doze mici, fiindca organismul are nevoie sa se obisnuiasca cu el. Consuma odata cu pastura si putine nuci sau migdale, alune-ne prajite, astfel ca uleiurile continute de acestea sa dizolve "grasimile" continute de pastura si stomacul sa le digere mai usor.
      Eu consider Apiland-ul o firma serioasa, asa ca poti consuma cu incredere acea pastura.
      Pastreaza la frigider pastura

      Ștergere
  39. Kaufland nu e magazin serios!! Vinde numai prostii, marfa expirata; nici nu ma mira ca si mierea e falsa la ei!! De fapt si ei tot falsi sunt! Au foarte mari probleme cu mancarea pe care o vand!

    RăspundețiȘtergere
  40. pentru cei mai putin increzatori,va invit in stupinele mele si osa participati direct la procesul de extractie al mierii.Cati producatori au curajul asta?

    RăspundețiȘtergere
  41. MI-ar placea intradevar, odata cu venirea verii, ca initiativa dl EUGEN sa fie pusa in practica de apicultorii - mai ales cei tineri - si sa vedem pe FACEBOOK invitatii de participare la extractii in diferite stupine, mai ales ca sunt multi apicultori doresc sa-si vanda produsele pe on-line. In felul acesta cu siguranta si-ar castiga clienti, si nu exista nici o reclama mai buna, decat parerea unui client multumit si care va spune din proprie experienta celorlalti despre calitatea produselor testate.
    DECI....da ideea este SUPER, dupa parerea mea, si tare as vrea sa primesc astfel de invitatii pe viitor, si apoi sa postez articole si poze, astfel incat sa-i ajutam pe clienti sa aiba incredere in produsele apicole achizitionate direct de la producatori/ apicultori.

    RăspundețiȘtergere
  42. de pe miere-vie.com am luat un fel de clei foarte asemanator cu mierea numai din afara borcanului, acolo unde eram cand am cumparat-o(fara bon evident si dintr-o farmacie veterinara). Miros nu avea si cleiul "de salcam" se scurgea mult mai grabit decat orice miere. Mierea de balta, zaharisita mare, semana mult cu cea de floarea soarelui dar mai cu apa si tot fara miros.M-au uimit insa ca au incercat sa fie foarte convingatori scriind chiar articole pe site despre cum sa depistezi falsurile.

    RăspundețiȘtergere
  43. Ar fi bine sa te adresezi direct celor de la care ai cumparat, si sa le spui aceste nemultumiri ca vad ca unele nici macar nu au legatura cu produsul in sine, ci cu unitatea de vanzare.
    Daca te adresezi direct vanzatorului ai din start 2 avantaje majore:
    1) e foarte posibil sa-ti inlocuiasca produsul, indiferent ca-ti aproba sau nu nemultumirea, stie ca un client nemultumit va aduce cu siguranta un prejudiciu dublu fata de costul inlocuirii produsului. Sunt sanse foarte mari ca produsul nou sa fie net superior calitativ, fiindca va avea grija ce anume iti va trimite.
    2) daca o firma nu primeste reclamatiile direct de la consumatori, nu va mai putea remedia acele defecte, decat cand va fi prea tarziu...si poate va falimenta acel business inainte sa-si dea seama ce a gresit.
    Un client care iti face o reclamatie, desi este un client dificil, este un client caruia trebuie sa-i multumesti ca a facut efortul sa-ti spuna ce l-a nemultumit, cand altii in locul lui s-au multumit doar sa renunte la produsele tale, pe principiul "nu merita deranjul".
    Ba merita, ca vorbim de produse facute la noi in tara, de oameni care muncesc in ROMANIA, si deci care ajuta zi de zi la tot ce inseamna bunul mers al economiei. Deci, dragi consumatori, faceti un efort, si atunci cand aveti o reclamatie contactati producatorului: MAI ALES DACA PRODUSUL E FABRICAT IN ROMANIA. Ca nu-mi imaginez ca o sa faceti reclamatie la multinationale.....ca acolo chiar ca e cam inutil.
    Fiti nationalisti, fiti exigenti, nu generalizati, si nu va apucati sa va plangeti la toata lumea de un produs, pana nici macar nu ati anuntat producatorul de nemultumirea d-voastra.
    Am inceput undeva in blog o POSTARE "REcomandati un Apicultor serios", si am inceput eu lista.....dar prea putini au completat-o cu alte nume ale caror produse le-ar recomanda. Daca scriam o postare "Cele mai proaste produse".....comentariile s-ar fi intins pe mai multe pagini.
    Deci, ar fi bine sa ne laudam mai mult produsele bune, si unde avem nemultumiri sa pornim de la premisa ca producatorul e primul care merita sa le afle: si ca o palma pe obrazul sau, si fiindca poate si le poate remedia astfel incat sa nu-si piarda acel business.
    Mi-am amintit ca acum cativa an venind din Ungaria, am oprit la un restaurant pe marginea drumului, gen ïmpinge tava, si am mancat o mancare foarte proasta. La casa, cand sa platim, tatal meu a insistat sa-i explice la omul care incasa (era turc) intr-o engleza de balta, ca e foarte proasta mancarea: omul si-a cerut scuze, a insistat sa ne dea- bonus un desert: am acceptat (tata accepta oricand orice de mancare ;)) si a venit cu noi la masa, si ne-a rugat sa-i explicam exact ce nu a fost bun: ciorba sau felul 2, sau era prea condimentat. Tata i-a zis in 5 vorbe sa schimbe bucatareasa, ca nu era nimic bun. Si-a cerut scuze, ne-a explicat ca el era patronul, ca i-a plecat bucatareasa veche, ca nu a gasit pe cine a vrut si multe alte probleme care le-a avut...La plecare a insistat si ne-a dat si banii inapoi, drept pentru care tata a insistat si ea dat cadou 1 borcan de miere ;)
    Peste 1-2 ani cand am trecut pe acolo era plin de tiruri si autocare in parcare: era renumita locatia pentru mancare buna.

    RăspundețiȘtergere
  44. in orice domeniu exista profitori care incearca sa insele ,cu cat devenim mai ignoranti / creditori cu atat mai mult vor profita de increderea noastra ,nu va lasati viata condusa de alte persoane,nu consumati produse super publicitate,cumparati in limita posibilului produse fabricate in romania sau cand este posibil fabricat in romania de catre firme romanesti ,deveniti producatori nu consumatori
    trebuie sa fi chiar naiv /copil ca sa crezi ca (mai ales in cantitati industriale /supermercate ) dulceata ,vinul, mierea,laptele,iaurtul,mezeluri,concentrat fructe,alcolice,etc sunt naturale 1oo%

    RăspundețiȘtergere
  45. Am patit si eu cu mierea de la mos costache Zaharisita partial Parte lichida mirosea a zahar topit si avea gust de zahar

    RăspundețiȘtergere