joi, 17 iunie 2010

Propolisul - cel mai puternic antibiotic natural

Propolisul este cunoscut inca din antichitate de pe vremea romanilor, dar si a egiptenilor, ca un adevarat medicament de tratare a diferitelor eczeme sau rani externe, dar nu numai, el putand fi folosit si pentru uz intern daca este preparat sub forma de tinctura de propolis.

Analizele efectuate asupra Propolisului au demonstrat ca acesta contine 150 de compusi, printre care Bioflavonoizi, o gama intreaga de vitamine incluzand vitamina A, B1, B2, B7, E, C, H, P, D, acid folic si minerale printre care Iron, Cupru, Zinc, Magneziu, Cobalt, Silicon, Calciu si altele.

Faptul ca propolisul are proprietati antimicrobiene este un lucru deja cunoscut de toata lumea, insa eu am citit diferite studii legate de efectele propolisului asupra celulor si microorganismelor din corp, si cum anume propolisul poate ajuta chiar si la combaterea cancerului.

Compusii responsabili pentru aceasta actiune antiifectioasa sunt esterii acizilor fenolici cu alcooli aromatici. Deci eficienta actiunii antibacteriene a propolisului depinde foarte mult de modul lui de preparare, precum si de compozitia in care se incorporeaza. La utilizarea asociată cu unele antibiotice, eficacitatea şi durata de acţiune a extractului de propolis este mult accentuată iar respectivele microorganisme nu dezvoltă rezistenţă la antibiotice. La administrarea internă, propolisul nu produce disbacterioze ci o stimulare a factorilor imuni specifici şi non-specifici şi ca rezultat o creştere a rezistenţei generale a organismului. Vezi aici mai multe explicatii chimice despre modul in care compusii chimici ai propolisului pot actiuna la nivelul celulor si a microorganismelor.

Acţiunea antimicrobiană a propolisului îl recomandă a fi aplicat în diferite domenii medicale:
- intern in tratarea bolilor digestive, hepatice si a cailor respiratorii
- extern in tratarea bolilor de piele, dermatitelor, cicatrizarea ranilor
- pe baza de ovule in tratarea bolilor ginecologice.

Propolisul datorita continutului ridicat de flavonoizi are un puternic efect antioxidant. In medicina, in tratarea diferitelor afectiuni se folosesc foarte mult substantele cu proprietati antioxidante. Bioflavonoizii sunt cei care au un rol important in detoxifierea organismului, propolisul avand proprietati puternice de detoxifiere a organismului la nivel intern, cum este cazul intoxicării induse cu tetraclorură de carbon (un radical foarte toxic cu efect negativ asupra lipidelor in organism) şi intoxicaţia alcoolică la nivelul ficatului.

Mai pe intelesul nostru, al tuturor, s-au efectuat multe studii in vitro, care au demonstrat ca propolisul prin actiunile sale antioxidante si antimicrobiene poate fi folosit ca si ingredient activ in diferite combinatii pentru tratarea unor boli complicate, care necesita refacerea anumitor celulor din organism, lucru pe care compusii sintetici nu-l pot face.

Insa, tocmai fiindca are o actiune puternica, exista si persoane alergice la substantele pe baza de propolis, mai ales cele cu o concentratie mai puternica.

Propolisul este singurul produs al stupului care nu se recomanda a se consuma ca atare, ci dupa prepararea lui in extract alcoolic (tinctura de propolis, sau incorporat alaturi de alte substante.

Tratamente recomandate pe baza de tinctura de propolis 30% concentratie (sursa www.stuparitul.3xfroum.ro)

1. Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 picaturi pe zi.
2. La menopauza, timp de un an, 10 picaturi zilnic.
3. La inflamarea prostatei , zilnic 30 picaturi.
4. La hipertensiune, zilnic 30 picaturi, pâna la vindecare.
5. La inflamarea rinichilor si ficatului, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 100 ml apa calda. Pâna la vindecare.
6. La angina, faringite, gripe sau pentru evitarea unor complicatii, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 200 ml apa calda si zilnic de mai multe ori, gargara.
7. În cazul ulcerului de stomac sau enterite, zilnic 40 picaturi puse în 100 ml lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
8. Bataturi, cheratite se trateaza astfel: înainte de culcare se îmbiba o bucata de vata în tinctura de propolis si se aseaza pe locul dureros, ziua se poate folosi alifia de propolis (Atentie, cheratitele ramân înca dureroase zile întregi).
9. La afectiunile pielii, daca pacientul suporta spirtul, locurile bolnave sunt unse (sau cu spray) cu tinctura de propolis. Afectiunile dispar repede (în cazul când spirtul nu este suportat, propolisul trebuie amestecat într-o crema).
10. Dupa barbierit, ne spalam pe fata , în 100 ml apa calda adaugam 40-50 picaturi de tinctura de propolis.
11. În cazul TBC pulmonar, de trei ori pe zi câte 30 picaturi intern, si saptamânal, de doua ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura de propolis la Ľ litru apa fierbinte.
12. Pentru intoxicatie cu alcool, se ia 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa rece.
13. În boli micotice între degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctura de propolis.
14. La dureri de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa. Durerile dispar repede. Compozitia este recomandata si în cazul parazitozelor intestinale, zilnic de doua ori, pe stomacul gol.
15. La durerile de masele, se pune o vata îmbibata cu tinctura de propolis (propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si împiedica infectia).
16. În cazul ranilor vechi, se spala rana cu extractie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis. Dupa o perioada scurta, edemele si durerile dispar.
17. În cazul arsurilor de gradul 1. Rana trebuie unsa de mai multe ori cu tinctura de propolis. În aceste cazuri se formeaza vezicule.

Nu se recomanda în cazul persoanelor alergice. Cei sensibili la propolis nu le folosesc.

12 comentarii:

  1. eu sunt FANA tincturii de propolis (mi se pun pitici pe creier daca s-a terminat si nu am cand imi trebuie, il consider "tonic psihic" si il folosesc la multe in special la copii incepand cu perioada septembrie - mai, alaturi de polen.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua, va rog as vrea sa stiu si eu care e cea mai buna metoda de a prepara tinctura de propolis ,am gasit mai multe opinii dar inca nu m-am decis care e mai potrivita, va multumesc

      Ștergere
    2. Apicultorii in general prepara tinctura de propolis, prin macerare in alcool de 96 grade, in proportie de 30% concentratie, lasat timp de 3 sapt, si apoi filtrat.
      Exista si macerat glicolic, iar mai nou exista se extract apos de propolis: "Esenta de Propolis" (il face firma Phenalex de la Oradea, cu un brevet de inventie pe metoda de obtinere, premiat la nivel international)

      Ștergere
  2. Buna! De ceva vreme citesc despe propolis si as vrea sa ii dau fetei mele de 2 ani jumatate. Tocmai am terminat un tratament cu antibiotice si as vrea, poate, sa previn astape mai incolo. Cum si in ce cantitat as putea sa ii dau? Cata vreme? In ce combinatii sa fie cat mai gustos si sanatos? Multumesc, Claudia.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, daca se poate administra exact produsul care vi l-am prezentat mai sus: fiindca nu contine nici alcool, nici glicol.
    Esenta de Propolis trebuie bine agitata inainte de folosire, si se pot adauga in ceai (nu fierbine) cate 3 picaturi pe zi.
    -la un copil de peste 5 ani, cate 5-10 picaturi pe zi.
    Producatorul recomanda 1 picatura/kg corp / zi, dar eu spun sa incepeti cu o doza mai mica in prima saptamana, fiindca copii mici sunt sensibili.
    Cura poate tine 1 luna de zile daca e un copil cu sistem imunitar slabit, sau numai 2 sapt. daca nu are probleme deosebite.
    Dupa o pauza de 1 luna, se poate relua tratamentul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am imunitatea fffscazuta si sant la menopauza ,ce imi recomandati ,,propolis sau miere de mana si cum sa o iau ,,cat timp,,,multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. Una din matusile mele s-a confruntat cu probleme serioase la menopauza cu bufeuri de caldura, cu insomnii ingrozitoare si dureri de cap....
    Ea singura mi-a cerut sa-i prepar reteta d-nei Tatoiu, dar sa-i pun o cantitate mai mare de laptisor de matca, fiindca a citit ea ca acesta e foarte bun pentru reglarea functiilor organismului feminin, si i-am pus o duza de 4 ori mai mare.
    DUpa 1 luna de zile, mi-a spus ca se simte mult mai bine, decat dupa toate tratamentele medicamentoase care le lua deja de mai bine de 1 an, si care nu aveau efectul dorit.

    Da, ideea d-voastra este foarte buna, puteti inlocui in reteta d-nei Tatoiu mierea de salcam cu cea de mana de padure (fiind o miere mult mai bogata in minerale), si puteti mari doza de laptisor de matca, in loc de 4gr, sa puneti 12gr.

    Am fost la mai multe conferinte de apiterapie si la toate am auzit acelasi lucru: tratamentele recomandate cu laptisor de matca, pana acum cativa ani erau subdozate, pentru a avea vre-un efect.

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu respect ptr. toti care posteaza cite ceva pe diferite bloguri mai ales aici,dar cu parere de rau multi dintre ei sint cu retetele diferite adica nu sint credibile,de exemplu la prepararea propolisului fiecare are reteta proprie nu se prea potriveste,iar ..mai departe sint uni care cer sfaturi ptr.(diferite doze)ptr, diferite boli .nu este bine sa va luati dupa sfaturile de pe internet,sint medici cu pregatire care au cunostinte in diferite branse este bine sa stati de vorba cu ei ..cu respect cineva din strinatate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate....s-a dovedit de prea multe ori ca stiinta medicinei nu este suficient de avansata incat sa trateze toate bolile si mai grav....sunt multe cauze care nu pot fi clar stabilite, pentru ca organismul uman este foarte complex.
    Sunt foarte multe cazuri reale, de persoane care au urmat diferite tratamente naturiste si au reusit acolo unde medicamentele uzuale nu au avut efectul scontat....si mai mult: TRATAMENTELE NATURISTE NU AU EFECTE SECUNDARE ASUPRA ORGANISMULUI:
    - nu afecteaza ficatul, si nici un al organ intern.
    Atunci cand stiu persoane directe care au fost diagnosticate cu diferite boli si s-au vindecat prin tratamente naturiste (intradevar tratamentele erau recomandate de medici homeopati sau specialisti in nutritie), nu pot sa nu promovez produsele apicole care au efecte miraculoase.
    Si medicii....iti prescriu fiecare alte medicamente...pentru aceeasi boala...si se contrazic intre ei...deci e normal ca si la prepararea retetelor naturiste sa fie variante diferite....dar efectele sunt necontestabile.

    RăspundețiȘtergere
  8. Laptisorul de matca este benefic si in cazul ovarelor polichistice? Am fost la un ginecolog la urgente datorita unui chist ovarian torsionat si mi-a spus ca am ajuns sa dezvolt un chist maricel datorita curelor mele cu polen care este recomandat in special barbatilor ca tonic pentru functia gonadelor. Mi s-a spus ca in cazul femeilor in plina varsta fertila polenul produce hiperactivitate ovariana. La femei polenul este foarte indicat la menopauza. Am citit cum ca laptisorul de matca ar fi bun pentru amplificarea secretiei de estrogen cu efect anti-chisturi. As dori sa-mi confirmati aceasta ipoteza in cazul in care este adevarata ca sa pot renunta pentru totdeauna la suplimentele artificiale de hormoni care mi-au distrus ficatul ingrozitor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ceea ce ne spuneti d-voastra aici sunt franturi din tratamente care le-ati urmat, franturi din istoricul d-voastra medical si "ipoteze" citite sau spuse de un doctor, legate de anumite efecte a unor tratamente natursite, sau alopate.
    Mie tare greu sa vin si eu sa mai adaug o alta "ipoteza"- cand nu sunt medic de specialitate.
    Ceea ce va pot recomanda cu incredere este vizita la un medic homeopat specializat in apiterapie, caruia sa-i spuneti exact istoricul d-voastra medical si el va poate recomanda un tratament adecvat varstei d-voastra si problemelor care le aveti.
    Cu siguranta atat polenul, cat si laptisorul de matca au efecte asupra activitatii ovariene, de aceea dozajul trebuie stabilit si urmarit de un medic specializat in astfel de tratamente.
    Din pacate medicina alopata nu acorda suficienta atentie si incredere acestor suplimente naturale, astfel ca doctorii nu recomanda astfel de tratamente, din contra, chiar le contesta...asa cum a fost si cazul d-nei Tatoiu, al carei tratament, a fost complet desfiintat de medici....desi dansei i-a facut foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna ziua! As dori sa stiu daca propolisul poate fi benefic in vindecarea/eradicarea virusului HIV.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere