marți, 29 decembrie 2009

Concurs cu premii, la miere!!!

Sa va spun cate ceva din peripetiile celor care isi iau in cap ingrata sarcina de a initia un concurs cu premii.
Te gandesti ca lumea o sa se bucure, ca in sfarsit, si la miere, unele firme cauta modalitati de a-si recompensa clientii, si-ti bati capul cum anume sa faci Concursul mai atractiv, ce premii sa le oferi, si cum anume sa gasesti modalitati mai simple pentru ei -participantii- de a se inscrie la concurs...ca doar tu vrei sa ai la cine sa dai acele premii.
Pornind de la aceste premize, te apuci de treaba: cauti colaboratori (cum a fost in cazul nostru colaborarea pe partea de retete de miere, cu Teo, careia trebuie sa-i multumesc ca e o persoana atat de deschisa la minte si atat de implicata in tot ceea ce face), investesti vre-o 2.000 Eur pentru pliantele de concurs, si promovarea online....Zis si facut.
Ne-am bucurat ca am avut la Concursul "Mierea in Bucate" 329 de persoane inscrise online (nu toti au raspuns corect la intrebari), si aprox.100 persoane prin posta, si am inceput sa oferim premiile: la primii 30 inscrisi au fost premii mai mititele, si apoi marile premii 1,2,3 prin tragere la sorti (sunt si acum afisati castigatorii pe site-ul www.apidava.ro)
Fiindca am vazut ca am avut asa de mare succes, ne-am gandit in Noiembrie sa mai facem un concurs pentru Decembrie - luna cadourilor -, ca doar noi vrem sa dam ocazia la cati mai multi sa castige.
Insa apare problema: NU POT TOTI SA CASTIGE!!! Logic. Iar cei care nu au castigat sunt dezamagiti. Perfect normal.
Dezamagirea unora, transpusa in cuvinte, suna ca un repros si o jignire la adresa noastra: ca am fi neseriosi, si ca de fapt nici nu am dat la nimeni premiile acelea de care spuneam, si ca o sa se orienteze spre alte firme.
Din pacate asa inteleg unii (repet, doar UNII) clienti sa ne trateze. Ii invit cu cea mai mare placere sa se orienteze spre alte firme, care nu le ofera nici macar vre-o sansa de a castiga ceva, si care nici nu s-au deranjat sa trimita scrisori de Craciun, lor personal acasa, la 300 de oameni.
Pentru ca da, noi am facut si "greseala" de a trimite scrisori de Craciun (1 sapt intreaga am scris adrese), in care le uram Sarbatori Fericite, si le spuneam tuturor cea mai mare realizare a noastra de anul acesta (si de fapt din toti anii), aceea ca mierea de la Apidava a castigat 2 medalii pentru calitate: de argint si bronz, la cel mai important Congres International de Miere: Apimondia 2009

Deci, pentru cei care doriti sa ne "multumiti" orientandu-va spre alti furnizori, va rog sa-i intrebati pe altii Ce medalii au castigat? ce Concursuri au organizat ? Cate informatii gasiti pe site-urile lor? Cat timp va aloca voua - clientilor - in general? Iar apoi trageti voi linie, si socotiti cine isi respecta clientii.

Celor care in schimb ne-au multumit cu adevarat, le spun sincer: ne-au facut cel mai frumos cadou de Sarbatori. Mai ales ca unii participanti ne-au scris si mici scrisori de multumire si / sau apreciere.
Cum zic cei de la Protv "JOS PALARIA!" pentru voi toti aceia care ne respectati, si speram sa ne ridicam mereu la nivelul asteptarilor voastre.

luni, 28 decembrie 2009

Mierea la bebelusi

Consumul de miere la bebelusi este o problema destul de controversata. Motivul ?
Unii cercetatori sustin ca mierea nu trebuie administrata copiilor sub 1 an, deoarece ar exista riscul de imbolnavire de botulism infantil.
Botulismul este provocat de o bacterie care "traieste" in stare latenta in spatii fara oxigen, de ex: in diferite alimente in conserve, care daca nu sunt supuse unui proces de incalzire suficient de mare (fierbere / pasteurizare.
Ce legatura are mierea cu botulismul, din moment ce nu este ambalata in conserve ? Albinele atunci cand culeg nectar, pot culege in mod accidental si spori botulinici care pot ramane in miere.(mierea nesuferind un proces de incalzire decat pana la maxim 45grade Celsius).
Insa, va rog sa tineti seama ca acesti spori se gasesc in praf si noroi, iar arareori aceste particule infestate din acest praf sau noroi pot ajunge si in miere. Este o boala rara, care se trateaza usor, daca este descoperita, si a fost depistata in general la copii intre 3-6 luni, deci nu e cazul sa fiti paranoici.

Deoarece oamenii maturi si copiii de peste 1 an au complet dezvoltat sistemul imunitar, precum si bacteria intestinala care poate distruge acei spori, botulismul nu reprezinta un pericol decat la bebelusii sub 1 an.
Fiindca mierea adaugata in ceai fierbinte isi pierde din enzime si proprietati, aceasta e modalitatea cea mai buna, in care de la 8-9 luni puteti adauga miere in ceaiul copiilor. Alegeti mierea de salcam pentru ca are un continut mai redus in particule de polen.
Recomandarea mea se bazeaza prin faptul ca sora mea a procedat la fel cu copilul ei, si in prezent este printre primii 5 la inaltime in grupa mare de la gradinita, asa ca...noi zicem ca i-a prins bine.
Iar pentru copiii intre 1-15 ani, recomandarea mea este intre 15-40gr / zi, in functie si de cat efort fizic depune acel copil. Intotdeauna se recomanda o doza mai mare de miere copiilor care fac efort fizic in mod intens si repetat, fiindca ei au nevoie de un aport crescut de calorii, iar mierea poate inlocui cu succes si nevoie de "dulce", oferind si un adaos de vitamine si minerale.

joi, 17 decembrie 2009

Masca cu miere pentru par degradat

Fiindca am promis ca pe acest blog o sa postez si masti de frumusete cu miere, o sa incep cu prima reteta. Este vorba de o reteta pentru varfuri degradate si despicate, care a stiu de la prietena mea cea mai buna, si care desi isi vopseste parul foarte des (e bruneta si vopsita blond de foarte multi ani). Parul ei arata foarte, foarte sanatos..de multe ori chiar mai bine decat al meu :( si asta fiindca stie sa si-l grijeasca.
Secretul ei: masca cu miere, ou si ulei de masline.
Se face o masca dintr-un ou crud, 1 lingurita de ulei de masline presat la rece, si 1 lingura de miere poliflora. Aceasta masca se aplica pe parul umed (inainte de spalare, ca doar nu are rost sa-l spalati de 2 ori), si se va aplica doar pe varfuri (exclus pe scalp, pentru ca uleiul de masline va ingrosa prea tare parul la radacini). Se va sta cu masca timp de o jum de ora (preferabil intr-un prosop cald), si apoi se va spala su sampon din abundenta (indepartand intai masca de pe varfuri).
Daca aveti parul foarte deteriorat faceti tratamentul saptamanal, urmand ca apoi sa-l reluati lunar.
Succes! si daca stiti alte masti de par cu miere, va rog sa mi le impartasiti si mie, mai ales pentru parul cu tendinte de ingrasare.

miercuri, 9 decembrie 2009

Ce inseamna miere bio ?

Multi clienti ma intreaba la targuri:
1.cum adica e mierea bio ?
2.Si de unde stim noi pe unde a zburat albina ?
3.Mierea care nu e bio, nu e naturala ?

1. Mierea bio (sau mierea ecologica) este obtinuta cu respectarea unor conditii destul de stricte (ca si la alte alimente agricole), dintre care va enumar aici doar cateva:
- stupina trebuie sa fie amplasata intr-o zona ecologica, adica fara factori poluanti industriali, sau culturi intensive care sunt tratate cu pesticide. In concluzie trebuie sa fie o zona "salbatica"...si cum agricultura la noi in Romania se mai practica doar prin putine locuri, har Domnului, e plin de locuri "salbatice". Aceasta zona este verificata de organismul de certificare ca indeplineste aceste conditii, si se pot chiar preleva mostre din sol si din apa pentru verificari.
- nu este voie sa se faca tratamente asupra albinelor cu antibiotice de nici un fel, ceea ce face destul de dificila tratarea lor impotriva paduchilor. Cei care fac miere bio pierd anual multe familii de albine, tocmai pentru ca nu au voie sa le trateze. Aceasta de fapt este una din conditiile esentiale ale produselor bio din agricultura: acea de a nu avea in continut reziduuri de antibiotice. Aceste reziduuri consumate in mod frecvent timp de mai multi ani, si cumulate de la mai multe alimente, pot afecta organismul, slabindu-i imunitatea, precum si puterea de reactie la tratamentele efective cu medicamte - antibiotice.
- ceara folosita la faguri nu are voie sa fie decat ceara obtinuta din stupina bio
- mierea trebuie extrasa si depozitata doar cu utilaje de inox (nu plastic sau aluminiu)
- un organism de certificare ecologica verifica pe parcusul anului toate aceste conditii si multe altele, si preleveaza pentru analize mostre din miere si ceara.
2. Albina nu zboara decat pe o raza de 3 pana la 5 km in jurul stupinei, astfel ca acea zona pe o raza de 5 km este verificata daca indeplineste conditiile ecologice cerute.
3.Faptul ca o miere este nu este certificata ecologic, NU inseamna ca nu este naturala. Natural - inseamna ca a fost obtinuta de albine, si ca nu i s-au adaugat nici un fel de ingrediente (zahar sau sirop de glucoza).
Deci, si mierea conventionala este naturala 100%, doar ca aceasta miere nu a fost urmarita in tot procesul ei de obtinere, de la florile de pe care s-a cules polenul pana la ambalajul in care s-a pastrat mierea.
Astfel stand lucrurile, este evident ca recomandat este sa cumparam si sa consumam doar miere bio, despre care stim ca s-au luat toate masurile necesare pentru ca acea miere sa nu contina nici un fel de factori nocivi pentru om.
Uneori si mierea conventionala de la unii apicultori poate fi la fel de curata ca si cea certificata BIO, doar ca poate acel om nu a avut timpul sau banii necesari pentru a trece prin procesul de certificare ecologica (care nu e nici unsor, nici ieftin, si implica si destul de multe birocratie).
Eu am dorit mai mult sa explic lucrurile cat mai simplu pentru cei neavizati, dar asta nu inseamna ca nu puteti gasi o miere de calitate pe marginea drumului: este posibil....orice e posibil pe lumea asta...DAR, nu veti avea niciodata nici un fel de certitudine ca intradevar este un produs de calitate.
De ce sa nu-i ajutam pe acei apicultori care si-au investit timpul, banii si energia in a demonstra ca produc miere bio, si deci au obtinut un Certificat de Producator Ecologic ?
Daca e sa aleg BIO, atunci o sa caut doar mierea cu eticheta ce contine sigla "ae", pentru ca in felul acesta ii ajut pe cei care au investit, si au demonstrat ca produc o miere pura.

miercuri, 2 decembrie 2009

Miere pentru un somn linistit

Fiindca eu sunt dependenta de somn, si as dormi si intr-un varf de ac daca as fi nevoita, cu greu reusesc sa pricep cum altii au probleme cu somnul. Insa, se pare ca nu toti sunt asa norocosi ca mine, iar partea masculina a familiei mele are deseori probleme de insomnie.
Reteta care v-o propun eu contra insomniilor, nu are efectul unui somnifer puternic, dar cumulata cu un tratament naturist cu picaturi de levantica, poate face minuni...cu conditia sa repetati tratamentul in fiecare seara timp de minim 1 luna.
Astfel, trebuie sa beti in fiecare seara o cana de lapte caldut, in care sa puneti o lingurita de miere de tei, iar inainte de culcare intr-o jumatate de pahar de apa sa puneti cca 20 picaturi de extract de levantica (gasiti la orice farmacie care comercializeaza si produse naturiste). Noi am testat cu extract de levantica de la Plant extract, dar sunt convinsa ca oricare altul va avea acelasi efect: calmant si somnolenta.
Mierea de tei este recunoscuta ca are efect calmant asupra sistemului nervos.
Daca nu va place laptele, nici o problema, puteti opta pentru ceaiul de tei, indulcit cu miere de tei, in acest fel beneficiind din 2 surse naturale de calitatiile calmante ale florii de tei.
Sper sa va fie de folos, cum ne-a fost si noua....si Somn Usoooor!