vineri, 20 noiembrie 2009

Magazinul Casa Bio din Cluj

S-a deschis la Cluj un nou magazin Bio, numit Casa Bio. Din pacate nu am putut participa la deschidere, insa vi-l recomand cu cea mai mare caldura, pentru ca stiu cat suflet a pus D-na Alina (si nu doar ea) in amenajarea si pregatirile pentru deschiderea lui.
Locatia: in centrul Clujului, in stanga Casei de Cultura a Studentilor, pe Str. Republicii.
Magazinul arata de vis, totul lucrat la comanda, doar din materiale naturale.Exista o zona foarte mare destinata produselor apicole, iar pentru rafturile personalizate in forma de faguri o felicit! Arata deosebit.
Datorita faptului ca d-na Alina participa de cativa ani buni la toate targurile de produse bio, si este una dintre cele mai infocate adepte ale consumului de produse bio, dar si o vegetariana, iar 90% dintre ele le-a testat ea personal, sunt sigura ca a ales cei mai buni furnizori si produsele lor. Magazinul este unul pentru vegetarieni, unde veti gasi de la fructe si legume proaspete, pana la lactate bio si tot ce inseamna alimentatie de baza.
Ceea ce va pot spune ca veti gasi cu siguranta in magazinul Casa Bio cu Sanatate, sunt specialitatile de miere: de mana-de padure, zmeura si cimbrisor de la Apidava, foarte multe produse apicole de la apicultorul Szaz Ilies: miere cu propolis, miere cu polen, faguri de miere, laptisorul de matca si pastura de la firma Apisano, precum si vinul cu miere tot de la Apidava, care a avut un succes enorm la toate targurile de la Bucuresti, si despre care toata lumea ne intreba cand o sa-l gaseasca in magazine.
La deschiderea magazinului a fost prezent dl dr. Stefan Stangaciu, Presedintele Societatii Romane de Apiterapie, care este un sustinator al tratamentelor naturiste pe baza de produse apiterapeutice. Ceea ce promite acest magazin, este o indrumare profesionala a clientilor, de catre medici specialisti colaboratori, atat nutritionisti, cat si specialisti in medicina alternativa.
In concluzie, merita sa mergeti la noul magazin din Cluj, Casa Bio.
www.casabio.ro

marți, 10 noiembrie 2009

Termenul de valabilitate al mierii

Fiindca tot ma lovesc de aceasta problema zilele astea, m-am gandit sa o impartasesc si altora:
Are mierea termen de valabilitate?
De ce are valabilitate?, cand noi stim de la apicultori si citim peste tot ca mierea este singurul aliment care nu se altereaza.
Pana sa aderam la UE, in legislatia romaneasca, mierea era inclusa la produsele cu valabilitate nelimitata. Tocmai de aceea, ani de-a randul mierea s-a comercializat, cu specificarea pe eticheta "Valabilitate nelimitata".
Sa spunem ca acest punct era unul din multele lucruri bune care au trebuit modificate dupa aderare la UE, si adoptarea legislatiei europene.
Deci, din anul 2007, mierea trebuie sa aiba specificat pe eticheta termenul de valabilitate....dar....NU se specifica care este acel termen, ci doar ca el trebuie sa respecte un anumit Standard. Acest Standard poate fi unul emis de o Instit. a Statului (cum exista in Romania Stas 784 la miere), dar poate fi la fel de bine, si unul "de firma", conceput si inregistrat de o anumita firma, in care isi descrie singura conditiile de calitate pe care le respecta produsele proprii, altele decat cele stabilite obligatoriu prin lege.
Din aceste "ite" legilaslative, in care si firmele bajbaie, cum oare sa-l convingi pe un client ca legea permite ca un produs - mierea - sa fie comercializat de unii cu valabilitate 1 an, altii scriu 2 ani, altii scriu inca "valabilitate nelimitata", ca doar "aia e miere adevarata". In Europa, majoritatea mierii are valabilitate 2-3 ani in functie de firma.
Insa ceea ce mi se pare revoltator in Romania, este faptul ca s-a emis o lege prin care magazinele nu mai au dreptul sa faca retur pe nici un produs alimentar expirat, chiar daca poti dovedi ca acel produs nu mai este destinat consumului uman.
Deci, daca cumva intr-un magazin "expira" cateva borcane de miere, acea miere trebuie obligatoriu distrusa.
Mierea aceea ar putea fi o hrana excelenta pentru albine peste iarna, sau pur si simplu vreau sa o consum eu acasa (pe riscul meu)...dar nu, mai bine sa o distrugem....ca e un produs "periculos"....desi toata lumea stie ca mierea e buna si dupa zeci de ani.
Offf.....uneori nu legea e cea "ingusta", ci oamenii care o aplica cu ochii inchisi.
Cam asa stau lucrurile cu termenul de valabilitate la miere.
Dar eu prefer sa spun asa:"Sa-i dam Cezarului ce-i a Cezarului", adica firmele sa respecte legea, iar noi consumatorii sa tinem minte ca mierea din camara e foarte buna si dupa ce expira termenul de valabilitate de pe borcan, cu conditia sa fi fost depozitata intr-un loc bine aerisit.
In nici un caz NU O ARUNCATI! Mierea este foarte buna, chiar si daca e cristalizata.