sâmbătă, 31 octombrie 2009

Ce miere ne place si de ce?

M-as bucura daca cei care consuma miere ar fi dispusi sa-mi spuna si mie ce sortiment anume de miere prefera si care e motivul pentru care acea miere e preferata.
O sa incep eu prima si o sa va marturisesc ca daca e sa mananc paine cu unt si cu miere, cu siguranta prefer mierea de salcam, mai ales cea facuta de tatal meu ;) Normal nu?!
Daca e un an bun la salcam, deobicei mierea are o culoare aproape transparenta si e suficient de groasa. Am observat la unele targuri ca apicultorii din zonele de sud au miere de salcam mult mai fluida si tulbure. Mi s-a explicat ca motivul pentru care este tulbure este acela ca este amestecata de catre albine cu nectar de la floare de rapita, iar fluiditatea prea mare poate fi datorata faptului ca mierea a fost extrasa prea repede, fara a fi lasata suficient la "maturare" (adica acel procedeu care are loc in interiorul stupului, cand albinele transforma nectarul in miere, capacesc fagurii, si in tot acest timp continutul de apa din miere tinde sa scada).
Daca trebuie sa-mi indulcesc ceaiul, cu siguranta aleg mierea poliflora. Are o aroma mult mai pregnanta, si parca si indulceste mai bine.Insa cafeaua o prefer indulcita doar cu miere de salcam tocmai pentru ca nu-i schimba gustul.
Trebuie sa recunosc ca la noi la birou nu exista zahar, decat miere, si toti vizitatorii care trec pe la noi de mai multe ori, recunosc ca s-a lipit si de ei acest obicei sanatos de a-si indulci cafeaua sau ceaiul doar cu miere, pentru ca asa ii servim noi.
Daca ma simt slabita sau obosita, prefer sa iau cate o lingurita de miere de mana de padure, pentru ca stiu ca are un continut de 20 de ori mai bogat in minerale ca orice alt sortiment, si de obicei fac cate o cura de 7 zile cu miere de mana (2 lingurite pe zi), atunci cand simt ca sistemul imunitar mi-e la pamant.
Astept sa aflu si ce miere va place voua si de ce?

vineri, 30 octombrie 2009

Despre pretul mierii vrac (en-gros)

Aceasta postare am gandit-o putin altfel, dar fiindca tot am primit comentarii pe aceasta tema, si "comentariile" imi permit un numar minim de caractere, prefer sa scriu o postare distincta. Ma bucur ca Valy si-a spus parerea, si macar stiu ca nu vorbesc singura despre un subiect sau altul.
Ca sa le luam in ordine: pretul la achizitia mierii de catre procesatori este un pret mic, comparativ cu pretul sub care acea miere se vinde in piata sau la magazine, adica ca sa fim clari si pentru cei care nu cunosc problema, in momentul de fata se plateste la achizitie cca. 7 Ron/ kg la poliflora si 9,5-10 Ron/ kg la salcam, pe cand in magazine ea se vinde cu 15 Ron, respectiv 18-20Ron mierea de salcam. Deci daca facem un calcul aproximativ, inseamna ca apicultorii primesc doar cam 50% din pretul cu care mierea se vinde. Pana aici ii dau dreptate lui Vlady.
Insa probabil ca unii stiu deja, ca mierea care se cumpara vrac se vinde in proportie de 80% la export (tot vrac), si doar 20% din productia Romaniei se vinde la intern. Din acest motiv pretul mierii vrac la achizitie e stabilit intr-o proportie de 80% de cererea externa, dar si de cantitea si calitatea mierii produsa in acel an in Romania. Tocmai de aceea pretul la achizitia mierii difera destul de mult de la un la altul. Ceea ce pot sa-ti spun este ca anul acesta este un an bun, productia a fost foarte buna, si pretul la miere a fost in crestere de la inceputul anului, si pentru achizitie, dar din pacate asta s-a reflectat si la pretul de la raft.
Dar revenind la ale noastre, adica la piata interna, vanzarea mierii la procesatori nu este o obligatie a apicultorilor, este o optiune, uneori una foarte buna, mai ales pentru apicultorii profesionisti, care traiesc doar din aceasta indeletnicire, avand peste 300 de stupi, si care chiar daca ar merge in fiecare saptamana in piata nu ar putea sa-si vanda toata cantitatea de miere care o produc. Unii dintre ei reusesc sa produca 3-4 tone dintr-un sortiment,chiar pana la 7-8 tone/an.
Ce ar face cu ea daca nu ar exista procesatorii care sa o vanda la export sau sa o proceseze si sa o vanda pe marile retele de retail ??
Binenteles ca la pretul mierii achizitionata en-gros de la apicultori incep sa se adauge tot felul de costuri, care se vor reflecta in pretul produsului de la raft, cum ar fi:
- costul analizelor de laborator
- costurile de manipulare, depozitare, filtrare, omogenizare (tot ceea ce se face din momentul in care apicultorul isi aduce mierea la firma procesatoare)
- costurile materiilor prime adiacente (butoaie, borcane, capace, cutii, etichete si altele)
- costul operatiiunilor de ambalare, etichetare, depozitare, livrare
- costurile cu personalul angajat
- costurile cu utilitatile
- costurile imprumuturilor bancare
- taxele percepute de fiecare retea de retail in parte (si care sunt de aprox. 30-35% din valoarea produselor vandute)
- iar la acestea se adauga TVA-ul de 19%.
Daca punem toate astea pe hartie, intelegem de ce pretul de la raft este asa de mare, insa daca tinem cont ca apicultorul care isi vinde mierea in piata nu are decat cam 10% din aceste cheltuieli, nu mai intelegem de ce mierea lui costa tot la fel de mult ca in magazine, ba uneori chiar si mai mult.
Hai sa vedem problema pe toate fetele ei: daca firmele procesatoare nu s-ar fi luptat sa intre pe marile retele si sa reuseasca sa gaseasca parteneri la export, aceasta ramura a agriculturii s-ar fi "innecat" de mult, cum s-a intamplat cu multe alte produse agricole.
Este un lucru foarte important ca Romania exporta miere in cele mai multe tari din Europa de Vest, dar si in Canada, Japonia si Singapore. Despre prea putine produse alimentare/ agricole putem spune asta.
Parerea mea personala este ca in loc sa "aruncam cu pietre", mai bine ne sprijinim reciproc, ca toti au si de castigat si de pierdut.
Cat despre apicultori depistati ca au miere cu reziduuri de antibiotice, este o afirmatie pe care mi-o asum, si pe care am facut-o pe baza unor analize facute la reziduuri de streptomicina, tetraciclina si altele, care au iesit pozitive. Insa vestea buna, este ca fata de acum 2 ani, numarul apicultorilor care au miere cu probleme este mult mai mic, pentru ca si ei au inteles care sunt cerintele legilative, si incearca sa le respecte.
Dar binenteles ca orice client poate cere la piata buletinul de analiza al apicultorului, si normal ar fi ca el sa nu poata vinde fara un buletin de analiza de la un laborator autorizat, emis pentru fiecare tip de miere pe care o comercializeaza, insa prea putini dintre ei isi fac aceste analize, pentru ca ele nu sunt ieftine: doar pentru un tip de antibiotic costa aprox. 100 Ron analiza.
Iar intrebarea mea este: cati clienti care vad un buletin de analiza, cunosc si normele legale intre care trebuie sa se incadreze fiecare paramentru, sau semnificatia parametrilor ?? pentru ca pe buletine, scrie doar rezultatul, nu si valorile legale admisibile, si nici cum se interpreteaza valorile unui parametru.

miercuri, 28 octombrie 2009

Produse recomandate cu miere

Ma bucur enorm sa vad ca lumea imi viziteaza site-ul si mi-e ciuda ca nu am si eu timpul necesar ca sa citesc ceea ce scriu altii. Inca incerc sa descalcesc "itele" de administrare ale unui blog, si credeti-ma mi se pare greu :((
Dar fiindca tot spun sa consumati miere, vreau sa va impartasesc cateva dintre preferintele mele in materie de produse apicole. Unele imi plac la gust, altele le consum pentru ca stiu ca imi fac bine.
Ce cumpar eu cand merg la un targ de miere?
1) Capaceala din faguri e pe locul 1 pentru mine (in cutie plastic, sau borcan) este ceea ce apicultorul desprinde cu un cutit special de pe ramele de faguri inainte sa-i puna in centrifuga, ca sa poata extrage mierea din fiecare celula. Imi plac pentru ca nu contin atat de multa miere ca fagurii, dar prin mestecare profit de toate enzimele si vitaminele pe care albinuta le incorporeaza in acele capacele de ceara, care acopera celula de miere.
2) Fagurii cu miere, care desi sunt mai bogati in enzime si vitamine decat capaceala, mie nu-mi plac asa de mult ca e prea multa miere dintr-o data. Dar daca am, mananc 2-3 lingurite pe zi din el, mai ales ca stiu ca mestecarea acestor faguri cu miere ajuta la curatarea cavitatii bucale, prevenind formarea aftelor, si sangerarea gingiilor.
3) Miere cu granule de polen. Daca nu gasesc aceasta combinatie gata preparata, mi-o fac eu singura acasa si o consum obligatoriu cu iaurt: o lingurita la un iaurt mic, si ar trebui sa stea cateva ore. Motivul pentru care eu le consum cu iaurt este acela ca polenul are o membrana pe care stomacul nu poate intotdeauna sa o descompuna, astfel ca exista riscul sa inghit polenul fara nici un efect. Polenul in combinatie cu mierea se recomanda in combaterea anemiilor, iar cum eu sunt anemica de cand ma stiu, cu lipsa de Ca,Mg, Fe, prefer tratamentele naturiste.
Un sfat ca de la cineva patit deja, chiar daca sunteti anemici, sau copii sunt anemici, si racesc usor, evitati la maxim injectiile cu vitamine. Exista riscul ca de la aceste injectii sa faceti flegmon la sold, care trebuie operat,necesita spitalizare, si rana se inchide greu si ramane cicatrice pe viata. Eu nu am stiut asta, si am avut de suferit.
4) Miere cu nuca (intreaga sau macinata) mie imi place la nebunie. Am mai primit din Croatia si un borcan cu nuca, migdale, alune, si smochine...un deliciu.
5) Ultima data am gasit la un targ miere cu gutuie (data pe razatoare si adaugata la miere, dar atentie gutuia lasa multa apa, astfel ca mierea se dilueaza si isi mareste volumul), insa mi-a placut enorm combinatia (chiar daca e foarte dulce) pentru ca altfel eu una nu pot consuma gutui pentru ca sunt prea grele la stomac.

Daca voi stiti alte combinatii delicioase sau sanatoase, va rog sa mi le impartasiti si mie, si celor care citesc acest blog.

marți, 27 octombrie 2009

De unde sa cumparam miere naturala, "adevarata"?

Cam asta ar fi prima intrebare care intervine in decizia de cumparare a unui borcan de miere de albine.
De unde sa o cumparam? Direct de la apicultori? de la piata? de pe marginea drumului? sau din magazine?
Ideal ar fi sa nu fim nevoiti sa cumparam mierea...ci sa avem un bunic, un tatic, sau un unchi care sa se ocupe de apicultura, ca tot e o ocupatie placuta, relaxanta si usoara (daca o comparam cu toate celelalte ramuri ale agriculturii). Astfel s-ar incuraja consumul de miere in loc de zahar, si toata familia s-ar hrani mult mai sanatos.
Dar fiindca marea majoritate nu au parte de situatia ideala, pot sa va spun parerea mea legata de oricare dintre deciziile de cumparare pe care le veti lua.
Binenteles ca cei mai multi prefera sa cumpere mierea direct de la apicultori, pentru ca, in general, contactul direct cu un apicultor ne creste gradul de incredere in mierea pe care o face. Intr-o proportie de 90% cred ca as putea spune ca e cea mai buna alegere, dar totusi exista unii apicultori care au miere depistata cu reziduuri de antibiotice (sau care au tratat albinele cu substante interzise in prezent de legislatia europeana) si care nu mai au ce face cu acea miere, decat sa o vanda "la negru", pentru ca, din punct de vedere legal, acea miere nu are voie sa fie vanduta spre consumul uman. Chiar daca eu as posta aici cativa apicultori depistati ca au miere cu reziduuri de antibiotice, ar fi vorba doar de un procent de 0,01%. Adevarul este ca cei care stiu ca folosesc astfel de tratamente, evita sa-si vanda mierea marilor firme de procesare tocmai pentru ca stiu ca vor pica testul analizelor. Aceste analize au devenit obligatorii abia odata cu aderarea Romaniei la UE, pana atunci legislatia romana nu prevedea ca obligatorii analizele pentru reziduurile de antibiotice.
Deci da, putem cumpara direct de la apicultori, mierea este naturala 100%, dar nu vom avea niciodata siguranta ca acea miere a fost analizata, si ca se incadreaza in limitele legale a parametrilor fizico-chimici.
Avantajul atunci cand cumparam miere direct de la apicultori, ar fi acela ca este posibil sa cumparam o miere care NU a fost incalzita. Nici asta nu e intotdeauna sigur, pentru ca si apicultorii dupa ce pastreaza mierea in vase 2-3 luni, aceasta cristalizeaza (mai putin salcamul daca e salcam pur), iar ca sa o poata ambala la borcane trebuie sa o incalzeasca.
Insa daca mierea a fost incalzita doar pana la 45grade Celsius (ceea ce e suficient pentru a o aduce la stare lichida), pentru o perioada limitata si intr-un vas descoperit, ea nu isi pierde cu nimic din calitate.
In prezent in Romania nu s-a efectuat nici un studiu, insa se aproximeaza ca 50% din vanzarea de miere se realizeaza "la negru", adica direct de la apicultori: de acasa, de pe marginea drumului, din pietele locale, sau de la targuri. Avantajul este doar pentru apicultori, nu si pentru consumator, pentru ca, de cativa ani buni mierea de la apicultori e mai scumpa decat cea din magazine, iar ei castiga niste bani pentru care nu platesc impozite la stat. Tocmai de aceea, repet: apucati-va de apicultura! Merita!
Binenteles ca, aceeasi nesiguranta asupra calitatii o veti intampina si daca cumparati miere din magazine, adica eticheta nu spune mare lucru, iar analizele pe baza carora livreaza mierea o companie nu sunt la dispozitia consumatorilor finali. Iar marile retele chiar daca isi fac periodic propriile analize la produsele de pe rafturi, nu fac publice aceste rezultate, cu atat mai putin daca ele sunt negative, ca doar nu vor sa se spuna ca si-au ales furnizorii dupa pret, ignorand calitatea.
Odata cu noile norme legislative la miere impuse de UE, s-au clarificat lucrurile si cu "energizantul tip miere", care nu era de fapt decat un sirop de glucoza, care continea doar aromatizant de miere, si care era comercializat de unele firme sub denumirea "energizant(scris micut) TIP MIERE"(scris cat mai mare), si care se vindea drept miere, la un pret imbatabil, cu 60-70% mai ieftin ca mierea. Si multi oameni il cumparau fiindca considerau ca oricum nu e diferenta mare de gust. In prezent, acele produse se numesc doar "energizant" si au trecuta "mierea" doar la lista de ingrediente.
Insa, ca sa trag totusi o scurta concluzie, sfaturile mele sunt:
- cumparati miere de la apicultori in care aveti incredere si care stiti unde isi tin stupii (sa fie o zona fara poluare industriala, sau intesiv cultivata agricol, pentru ca asta inseamna pesticide)
- preferabil nu cumparati miere de pe marginea drumului. Nu aveti nici un fel de siguranta asupra calitatii acelor produse, sau a conditiilor in care au fost ambalate
- cand cumparati miere din magazine: alegeti un producator de care ati mai auzit (cu cat e mai vechi pe piata, cu atat mai mult inseamna ca a rezistat pentru ca a tinut la calitate). Alegeti un producator "transparent", adica care are cat mai multe informatii si date de contact pe eticheta, si verificati pe internet ceea ce se scrie despre el.
Multi producatori de miere au site-uri doar ca o "fatada", fara nimic concret in interior. Cu cat e mai activ - online, in mass-media, la targuri - si cu cat ofera mai multe informatii, inseamna ca raspunde pentru calitate in fata clientilor, si nu are nimic de ascuns.
Ceea ce este absolut sigur, este ca exista foarte multi apicultori care fac o miere excelenta, curata, naturala 100%, iar firmele care comercializeaza miere pe marile retele,se aprovizioneaza tot de la acesti apicultori.
Totul este sa stim sa ne alegem sursa. Cu cat ne vom informa mai bine, cu atat vom face o alegere mai buna.

joi, 22 octombrie 2009

Cea mai buna miere

Intreabarea nr 1 la targurile la care merg este "Care e cea mai buna miere?"
Intrebarea asta ma dezarmeaza complet, pentru ca stiu ca trebuie sa aleg eu(intr-o fractiune de secunda) pentru client un sortiment de miere ca fiind "cel mai bun"...desi toate sunt la fel de bune, dar diferite fiecare. Si fiindca totusi nu vreau sa nedreptatesc nici una din borcanele de miere care le am pe masa -de parca ar fi proprii mei copii-,aleg pe rand cate un sortiment.

Adica la primul client care pune intrebarea asta ii recomand mierea de salcam, pentru ca e o miere de calitate superioara, si se recomanda in afectiuni ale stomacului si intestinelor datorita acidatatii scazute al acestui sortiment. Mierea de salcam se recomanda in tratarea gastritei si a ulcerului: luata cu 30 de minute inaintea mesei, diminueaza aciditatea gastrica si se absoarbe repede, calmand “arsurile”.
La urmatorul client este foarte posibil sa-i recomand mierea de tei ca fiind cea mai buna, datorita faptului ca trateaza cu succes simptomele racelii: durerile de gat si tusea, si este recunoscuta ca actioneaza ca un calmant asupra sistemului nervos, de aceea nepotelul meu bea seara lapte cu miere de tei...ca sa fim siguri ca adoarme usor.

Tot asa de bine, pot recomanda si mierea poliflora ca fiind cea mai buna miere, fiindca este obtinuta dintr-un buchet floral foarte diversificat, ceea ce inseamna ca are efecte multiple. De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la care efectul antiinfecţios se adresează în special aparatului respirator, iar efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos. În general, mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de miere ca acţiune terapeutică, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de plante medicinale şi împrumutând ceva din proprietăţile terapeutice ale fiecăreia dintre ele.

Insa cel mai mare succes il am cu mierea de mana de padure, care este intradevar un sortiment aparte....insa despre acest sortiment mai multe intr-o postare viitoare.

miercuri, 21 octombrie 2009

Miere versus zahar

Fiindca in articolul precedent despre efectele negative ale consumului de zahar am pus accentul doar pe cat de rau ne face zaharul din alimentatie, acum vreau sa va ofer motive pentru a inlocui zaharul cu miere de albine.
Putem pune semnul de egalitate intre miere si zahar doar dintr-un singur punct de vedere: acela al numarului de calorii. Mierea are aproape la fel de multe calorii ca si zaharul rafinat, adica 322kcal/100g la miere, fata de 392 kcal/100g la zahar.
In rest, cei care spun ca e acelasi lucru sa consumi mierea sau zahar, nu fac decat sa ne induca in eroare.
Daca zaharul este format in proportie de 100% din glucide: fructoza si glucoza, mierea contine pe langa aceste 2 componente si enzime,proteine, vitamine:B1, B2, B6, B12, PP, H, vitaminele C si A, dar si minerale, precum potasiu, magneziu, fosfor si fier si saruri minerale.
Motive ca sa inlocuim zaharul cu mierea:
- mierea ne protejeaza dantura,spre deosebire de zahar care reprezinta in proportie de 90% cauza aparitiei cariilor dentare. Ba mai mult mierea în faguri mestecata, asigura o buna igiena a cavităţii bucale si intareste gingiile si dintii.
- mierea cu propolis se recomanda la tratarea aftelor bucale.
- mierea contine B5(acid pantotenic) care prin activizarea secretiei de hormoni al glandei suprarenale incetineste imbatranirea.
- mierea combate constipatia,avand un efect diuretic
- mierea ne protejeaza stomacul de gastrita sau ulcer; consumata cu 15min inainte de masa inhiba secretia de sucuri gastrice. Iar mierea cu propolis este recomandata in tratarea bolilor de stomac.
- mierea este cel mai rapid si puternic energizant natural
- obezitatea poate fi prevenita daca inlocuim zaharul cu miere, si evitam alimentele care au in compozitia lor zahar, sau alti inlocuitori sintetici
- mierea previne infectiile, datorita efectului antiinflamator.
- daca zaharul scade imunitatea organismului, din contra, mierea ofera un surplus de vitamine, minerale, enzime, proteine care intaresc sistemul imunitar.
- mierea este bogata in antioxidanti, care ajuta in prevenirea cancerului si a bolilor de inima, pe cand zaharul sta la baza multor boli cardiovasculare.
- consumul de zahar si dulciuri duc la formarea celulitei, insa mierea nu.
- gripa si tusea o puteti trata cu miere, insa zaharul nu are nici un efect.

Iar daca toate acestea vi se par exagerate si nedovedite stiintific, este suficient sa va spun ca : MIEREA NU ARE NICI UN FEL DE EFECTE NEGATIVE, pe cand zaharul are foarte multe, dovedite toate.
Cei care cred in medicina alternativa, si au testat calitatile curative ale mierii, cu siguranta pot sa ne aduca ca argumente cazurile proprii.

Eu personal imi indulcesc ceaiul si cafeaua DOAR cu miere, si la orice bar si restaurant unde merg cer sa mi se aduca miere in loc de zahar. De foarte multe ori daca barul respectiv nu avea miere, pur si simplu am refuzat sa consum ceva.
Pe langa cafeaua zilnica cu miere, imi prepar tot timpul cand simt ca-mi da tarcoale raceala, miere cu propolis din care tot gust cate putin pe parcusul zilei.
O sa va dau o lista de produse pe care le recomand eu, facute in casa sau cumparate.

marți, 20 octombrie 2009

Marturii cu miere pentru nunta sau botez



Fiindca tot am vorbit de luna de miere, si v-am impartasit cum i-am incantat eu pe invitatii mei cu borcanse de miere cu nuca, m-am gandit sa merg mai departe pe aceasta tema, si sa le dau un sfat si o idee viitoarelor mirese sau viitoarelor mamici.
Marturiile oferite la nunti invitatiilor sunt un obicei preluat de la italieni, si ar trebui sa simbolizeze sanatate,bunastare, fertilitate, fericire si logevitate. Astazi marturiile la noi sunt un obicei mai "domnesc", aparut odata cu personalizarea salilor pentru nunti si a pungilor de cadouri. Aproape toate firmele de organizari nunti ofera aceste marturii de tipul unor bombonele cu martipan, care pentru invitati reprezinta, dupa parerea mea, doar "praf in ochi", adica un "nimic" invelit intr-un ambalaj mai scump ca produsul.
Fiindca eu am citit ca aceste marturii pot fi oferite de miri nuntasilor dupa nunta sau dupa intoarcerea din voiajul de nunta, dar in nici un caz mai tarziu de 1 luna de la data nuntii, m-am gandit ca semnificatia lor trebuie sa se lege de luna de miere...Ce altceva mai potrivit decat borcanase cu miere ???
Invitatii vor aprecia enorm cadoul, care din punct de vedere al ambalajului, arata mult mai bine si va da posibilitatea sa fiti unici si deosebiti.
Cat despre cadoul potrivit pentru un botez, eu una as opta tot pentru borcanas cu miere + o suzeta, ca sa sugerez ca acel copil a fost rodul unor zile fericite in cuplu, si ca alaturi de el ne vor bucura de multe zile dulci.

luni, 19 octombrie 2009

Efecte negative ale consumului de zahar

Destui nutriţionişti numesc zahărul rafinat «moartea albă». După carne, el ocupă primul loc în scurtarea vieţii. Zahărul este considerat drept un serios drog, iar consumul de zahărul din obişnuinţă poate deveni toxicomanie.

Şi totuşi, zahărul rafinat - ne spun producătorii - este de natură organică. Afirmaţie adevărată, dar incompletă şi voit omisivă, care dezinformează consumatorul neavizat. Prin rafinare, el îşi pierde enzimele, adică viaţa şi toţi ceilalţi constituenţi absolut necesari întreţinerii vieţii. Spre a fi metabolizat, zaharul are nevoie sa foloseasca din rezervele organismului de calciu, magneziu, crom, vitamina B1 si de enzime.

Daca pe site-urile in limba romana nu gasesti aproape nimic despre efectele negative ale consumului de zahar, in schimb pe cele americane zaharul este la fel de blamat ca orice alt narcotic, el fiind inamicul Nr.1 al obezitatii, diabetului si a cariilor dentare.

Binenteles ca americanii au avut si timpul si banii necesari pentru a investii in foarte multe cercetari care sa vina in sprijinul celor care vor sa se informeze cu privire la efectele oricaror produse alimentare de pe piata.


Astfel, am gasit o lista de « nu mai putin » 40 efecte negative ale consumului de zahar (zahar alb, sau zaharul continut in diferite bauturi si alimente, altele decat fructele sau legumele proaspete) :

1. Zaharul poate suprima functiile sistemului imunitar

2. Zaharul poate cauza hiperactivitate, anxietate sau crampe copiilor

3. Zaharul duce la o crestere semnificativa a glicemiei, care poate cauza boli de inima.

3. Zaharul contribuie la o diminuare a reactiei de aparare a organismului fata de infectiile bateriene.

4. Zaharul poate provoca boli ale rinichilor.

5. Zaharul reduce densitatea mare a lipoproteinelor.

6. Zaharul duce la deficienta de Crom si Cupru in organism.

7. Zaharul poate duca la cancer mamar, ovarian, de intestine, prostata si rect.

8. Consumul de zahar este cauza nr 1 pentru diabetul de tip II, deoarece creste nivelul de glucoza si insulina din organism.

9. Zaharul impiedica asimilarea de Ca si Mg in organism.

10. Zaharul slabeste vederea si poate provoca cataracta.

11. Zaharul poate provoca hypoglicemie.

12. Zaharul provoaca in timp aciditate in stomac

13. Zaharul poate ridica nivelul adrenalinei la copii

14. Consumul de zahar poate provoca imbatrinirea tesuturilor

15. Consumul de zahar este in topul cauzelor cariilor dentare.

16. Consumul de zahar cotnribuie la obezitate.

17. Zaharul poate cauza schimbari asociate cu ulcerul gastric sau duodenal.

18. Zaharul poate provoca artrite.

19. Zaharul poate provoca astm.

20. Zaharul poate provoca scleroza multipla, osteoporoza, datorita faptului ca nu permite asimilarea Ca in oase.

21. Zaharul poate provoca hemoroizi.

22. Zaharul poate provoca apendincita.

23. Zaharul poate ridica nivelul glucozei si insulinei, daca este asociat cu unele contraceptive orale.

24. Zaharul contribuie la aciditatea salivei, care afecteaza smaltul dintilor, dar si mirosul respiratiei.

25. Zaharul poate duce la scaderea tolerantei la glucoza.

26. Zaharul poate afecta negativ hormonii de crestere.

27. Zaharul poate creste nivelul colesterolului.

28. Zaharul poate creste presiunea sistolica a sangelui.

29. Zaharul poate impiedica absortia proteinelor si poate modifica structura proteinelor.

30. Zaharul poate duce la aparitia alergiilor la diferite alimente.

31. Zaharul poate provoca dureri de cap, migrene

32. Zaharul poate duce la imbatrinirea pielii datorita faptul ca modifica structura collagenului.

33. Zaharul poate provoc aboli cardiovasculare

34. Zaharul poate deteriora structura DNA-ului

35. Consumul de zahar poate duce la dorinta de mancare in exces.

36. Zaharul ofera o « energie falsa », de moment, la fel ca drogurile. Dupa acea eliberare de energie, organismul devine si mai obosit.

37. Zaharul sta la baza formarii celulitei.

38. Consumul de inlocuitori de zahar (cum sunt cei din multe bauturi racoritoare si ducliuri) pot provoca leziuni pe creier.

39. Zaharul poate reduce nivelul de testosteron şi estrogen activ din corp, lucru ce duce la scăderea apetitului sexual

40. Zaharul poate provoca aparitia eczemelor la copii.

Alte descrieri mai detaliate asupra modului in care zaharul produce efecte negative asurpa organismului umai mai puteti gasi pe :

http://www.armonianaturii.ro/Zaharul-rafinat-(alb)-cea-mai-dulce-otrava.html*articleID_431-articol

http://www.ecolife.ro/articole/alimentatie/zaharul-un-pseudoaliment-daunator.html

http://www.benefits-of-honey.com/honey-vs-sugar.html


joi, 15 octombrie 2009

Atuu-rile vanzatorului de miere

Cel mai mare atuu este acela ca mierea este un produs in legatura cu care nu esti nevoit sa minti. Nu trebuie gandite nici un fel de strategii de marketing prin care sa adaugi valoare produsului, pentru ca mierea in sine are o valoare reala (re)cunoscuta din vremuri antice.

Nu trebuie sa inventezi motive ca sa convingi pe cineva ca mierea e buna la “asta” sau la “asta”, pentru ca e vorba de un produs 100% natural, nu doar cu “90% sau x% ingrediente naturale”. Toate beneficiile care se spun ca le are consumul de miere asupra organismului uman sunt reale, si dovedite de foarte multe Institutii Internationale care se ocupa de studii apiterapeutice.

Una e sa vinzi carne, lapte sau orice alt produs alimentar de baza, si alta e sa vinzi miere. Vorbim de un produs care nu satisface doar o necesitate de moment – foamea-, ci urca cu un nivel mai sus in piramida nevoilor alimentare.

Mierea reprezinta pentru multi un produs de “lux” (mai ales datorita costului ridicat), dar mai ales un produs bogat in vitamine, enzime, minerale, si care ajuta organismul sa se mentina sanatos. Sa nu uitam de restul produselor din stup: polen, laptisor de matca, propolis, pastura, care toate sunt produse “medicament”.

Dezavantajul acestei egalitati miere=medicament este acela ca oamenii vor fi tentati sa consume miere doar atunci cand sunt bolnavi, sau vor sa previna diferite afectiuni, uitand sa include mierea in alimentatia lor zilnica.

Insa tocmai datorita faptului ca mierea are atat de multe beneficii asupra organismului, este datoria noastra sa i le punem cat mai bine in evidenta, astfel incat omul sa nu uite ca are la indemana lui zilnic un remediu 100% natural care previne si ajuta la vindecarea multor afectiuni.

Se pare ca, la fel cum oamenii sunt contienti de efectele nocive ale fumatului dar procentul celor care fumeaza ramane constant, « axioma » ramane valabila chiar daca e vorba de efecte benefice, adica : desi lumea e constienta de efectele curative ale mierii, procentul celor care consuma miere ramane constant.

miercuri, 14 octombrie 2009

Cateva diferente intre sortimentele de miere

Fiindca tot a venit toamna si albinele si-au incheiat munca de peste vara, cred ca e timpul sa le multumim pentru mierea care au produs-o si pe care o vom putea savora cu totii de acum pana la primavara. Trebuie sa va spun, ca din punct de vedere al productiei de miere, anul acesta albinutele au fost foarte harnice, productia de miere de salcam fiind cea mai buna calitativ si cantitativ din ultimii 7 ani. Asta inseamna si ca mierea de salcam este foarte cautata la export datorita calitatii deosebite, dar si ca noi - consumatorii de miere - vom putea fi mult mai pretentiosi anul acesta la calitate.
Stiu ca multi dintre voi stiti deja chiar mai multe decat mine despre miere, insa pentru cei "novici" in ale mierii, vreau sa le explic cateva lucruri "de baza", despre care unii oameni ma intreaba la targurile de miere.
Culoarea mierii si gustul sunt diferite pentru fiecare sortiment de miere, in functie de nectarul floral din care ea provine. Astfel:
Mierea de salcam este deschisa la culoare spre transparenta. Este considerata o miere de calitate superioara, aroma ei fiind cea mai discreta si fina dintre sorturile de miere din Romania, . Poate fi folosita ca indulcitor la ceai sau cafea, fara a denatura gustul acestora, tocmai de aceea este preferata si de copii. Mierea de salcam (care nu are amestec din alte flori) NU CRISTALIZEAZA, sau cristalizeaza foarte lent, in cativa ani.
Citesc in diferite articole, care doresc a educa populatia, niste afirmatii cu titlu de ADEVAR ABSOLUT, cum ar fi: "Mierea care nu cristalizeaza NU este naturala" FALS.
Daca pana acum cativa ani lumea spunea ca mierea care cristalizeaza este cu zahar, acum se cade in extrema cealalta. False ambele variante: Unele sorturi de miere cristalizeaza mai repede, altele mai lent sau deloc, in functie de raportul fructoza/glucoza din miere.

Mierea de rapita este si ea deschisa la culoare, iar atunci cand cristalizeaza, este sub forma unei paste aproape albe. Gustul este dulce, fara o aroma anume. Fiind o miere de primavara care se recolteaza repede pentru a nu cristaliza in faguri, poate avea un continut destul de ridicat de umiditate, ceea ce insemna ca este un sortiment destul de fluid. Mierea de rapita cristalizeaza foarte repede.

Mierea poliflora (din flori de camp, asa cum intelegem noi in Ardeal prin poliflora) este de culoare inchisa - rosiatica si este obtinuta dintr-un buchet floral diversificat, ceea ce-i confera o aroma deosebita si un gust foarte placut. Este in topul vanzarilor in Romania, insa ea poate fi amesteca cu miere de floarea soarelui in zona de sud a tarii, ceea ce poate duce la o cristalizare foarte rapida, si un gust putin diferit.

Mierea de tei este de culoare galben-aurie, cu reflexe verzui si are o aroma foarte puternica. Romania este o mare producatoare de miere de tei, de calitate deosebita, aceasta miere fiind cautata la export. Aceasta miere este recunoscuta ca avand proprietati calmante si expectorante.
Mie personal, mi se pare chiar prea aromata, asa ca prefer mierea de salcam pe paine, si poliflora in ceai, insa cand sunt racita si tusesc folosesc si miere de tei.

Nu vreau sa ma apuc sa va descriu cele "n" feluri de miere, ci prefer sa mai dau lamuriri pe parcus ce apar persoane interesate de ceva anume.
Mai multe sortimente le gasiti pe larg descrise pe site-ul www.proapicultura.ro precum si pe alte site-uri de specialitate.

marți, 13 octombrie 2009

Despre Luna de Miere


Fiind primul meu articol despre miere, si tinand cont ca tocmai m-am bucurat vara aceasta de dulceata zilelor din "Luna de miere", m-am gandit sa va transpun povestea denumirii de "luna de miere", asa cum am gasit-o si eu cautand pe internet.
Se pare ca aceasta denumire isi are originile intr-un obicei vechi de 4.000 de ani, din Babylon, care spunea ca dupa casatorie sotul trebuia sa bea "mead" (o bautura pe baza de miere) pentru fertilitate, si cum calendarul era bazat in vremea aceea pe ciclurile lunare, acea perioada s-a numit "luna mierii", de unde in zilele noastre denumirea de "luna de miere"
Pentru a pastra o aroma din vechea poveste, eu am decis ca la nunta mea sa ofer drept cadou nuntasilor: borcanase cu miere si nuca si cate o sticluta de vin cu miere. Invitatii au fost complet indulciti si la propriu si la figurat, ca ne-au laudat tare mult cadourile, si unii dintre ei ne-au facut "comenzi speciale" dupa nunta, din aceste delicatesuri cu miere.